Koniec z bułką tartą i masłem. Nietypowy sposób na fasolkę szparagową

Agata Zaremba

Opracowanie Agata Zaremba

Sezon na fasolkę szparagową trwa. Ten smakowity i zdrowy przysmak najczęściej serwujemy z zasmażką lub samym masłem. To jednak niejedyny sposób na fasolkę szparagową. Oto pomysł na to warzywo w dość nietypowej odsłonie.

Ten nietypowy przepis na fasolkę szparagową przełamie obiadową nudę
Ten nietypowy przepis na fasolkę szparagową przełamie obiadową nudę123RF/PICSEL

Fasolka szparagowa to jeden z ulubionych letnich przysmaków Polaków. Doskonale smakuje w towarzystwie sadzonego jajka, ziemniaków, czy też ryby. Zazwyczaj gotujemy ją lub podsmażamy, jednak istnieje jeszcze jeden świetny sposób serwowania fasolki szparagowej.

Fasolka szparagowa w śmietanie. Nieoczywisty sposób na fasolkę

Mimo że brzmi to absurdalnie i w wielu z nas pomysł ten może wywołać mieszane uczucia, dodanie śmietany do ugotowanej fasolki szparagowej to niecodzienny, ale bardzo smaczny sposób na to warzywo. Jak przyrządzić fasolkę w śmietanie?

Będziemy potrzebować do tego:

  • ugotowaną fasolkę szparagową,
  • masło,
  • mąkę,
  • słodką śmietankę,  
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka).

Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na rozgrzanej patelni topimy masło i następnie dodajemy mąkę, energicznie wszystko mieszając. Gdy składniki się połączą, na patelnię wlewamy śmietankę. Po wymieszaniu całości sos śmietanowy możemy przyprawić wedle naszego uznania. Następnie dodajemy do niego ugotowaną fasolę szparagową i gotowe!

Do przepisu możemy wykorzystać zarówno zieloną, jak i żółtą fasolkę szparagową
Do przepisu możemy wykorzystać zarówno zieloną, jak i żółtą fasolkę szparagową123RF/PICSEL

Jak gotować fasolkę by zachwycała smakiem?

Sukcesem idealnie smakującej fasolki jest poprawne jej ugotowanie. Wielu z nas, zupełnie nieświadomie popełnia jeden błąd, przez który warzywo traci swój smak. Jest nim zbyt długie gotowanie. Rozgotowanie fasolki skutkuje również utratą apetycznej barwy. Pamiętajmy więc, że żółtą fasolkę szparagową należy gotować 7-10 minut, natomiast zieloną 10-15 minut. 

„Ewa gotuje”: Zupa z fasolką szparagowąPolsat

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa to królowa letnich warzyw. Jest bogatym źródłem białka, węglowodanów, a także błonnika. Dodatkowo zawiera mało tłuszczu, dlatego jest polecana osobom na dietach odchudzających. Fasolka szparagowa zawiera wiele witamin i innych składników odżywczych w tym:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę A,
  • magnez,
  • cynk,
  • żelazo. 

Dzięki wysokiej wartości odżywczej oraz właściwościom prozdrowotnym fasolka szparagowa:

  • działa przeciwnowotworowo,
  • wspomaga trawienie,
  • obniża cholesterol, 
  • wzmacnia odporność,
  • łagodzi objawy menopauzy, 
  • wspomaga odchudzanie. 
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas