Kompot gruszkowy

Gruszki zawierają sporo potasu, trochę sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza a także jod. Najzdrowiej spożywać je na surowo. Jeśli jednak mamy ich nadmiar, warto zrobić z nich atrakcyjne kompoty, konfitury, półsłodkie marynaty lub ususzyć na wigilijny kompot.

Kompot gruszkowa
Kompot gruszkowa123RF/PICSEL

Składniki:

 kg gruszek
20 dag cukru
łyżka soku z cytryny
cukier waniliowy
1,5 szklanki wody
ew. goździki

Sposób przygotowania:

Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki i włożyć na kilka minut do wrzątku (najlepiej w metalowym koszyku lub na sicie, gdyż łatwiej je wyjąć). Ten zabieg jest konieczny, gdyż gruszki szybko ciemnieją.

Gruszki można zakwasić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Po wyjęciu z wrzątku układamy w słoikach. Wodę z obgotowania owoców można wykorzystać na sporządzenie syropu. Gorącym syropem zalewamy gruszki, dodajemy 2-3 goździki i zakręcamy wieczka.

Pasteryzujemy 20-25 minut. Kompot ten można wzbogacić o owoce rajskich jabłuszek (proporcje na kg gruszek 30 dag rajskich jabłuszek), które przed włożeniem dl wrzątku (2-3 min.) trzeba nakłuć, by nie popękały.

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas