Knedle ze śliwkami

Jesień jest najlepszą porą na takie dania. Świeże śliwki najlepiej smakują zamknięte w ciepłym cieście z mąki i ziemniaków.

Knedle najlepsze są ze śliwkami
Knedle najlepsze są ze śliwkami 123RF/PICSEL

1. Umyj śliwki i pokrój na połówki. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odlej wodę i gorące przepuść przez praskę do miski. Ostudź. Dodaj jajko, wsyp mąkę, posól. Wymieszaj, zagnieć i przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Uformuj knedle: z ciasta zrób placek o grubości 4 cm i pokrój na 4 paski. Z tych kawałków wytocz wałeczki o średnicy ok. 4 cm i pokrój na 3-centymetrowe kawałki. Z każdego zrób placuszek o grubości ok. 1 cm i układaj na środku połówkę śliwki, na koniec zlep ciasto.

2. Wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy i gotuj 6 minut od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek.

3. Podawaj na ciepło polane roztopionym masłem wymieszanym z jedną łyżką cukru i bułką tartą z dodatkiem łyżki wiórków kokosowych. 

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas