Knedle z truskawkami

Wykorzystajmy sezon na truskawki i zróbmy danie, w którym użyjemy pysznych owoców.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżka masła,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka soli,
  • 40 dag truskawek,
  • pół szklanki cukru,
  • 1/4 l śmietany 18 proc.

Przygotowanie:

Reklama

1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka, zalej wodą, dosyp łyżeczkę soli i ugotuj pod przykryciem. Odcedź i zgnieć w prasce do ziemniaków lub dokładnie utłucz tłuczkiem. Dodaj łyżkę masła i wymieszaj. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę pszenną i 2 łyżki ziemniaczanej, jajka oraz szczyptę soli. Wyrób na jednolite ciasto, uformuj je, aby miało kształt walca. Ciasto włóż do miski i odstaw na 20 minut. Następnie podziel je na kilka kawałków.

2. Truskawki dokładnie umyj na sitku, nie odrywając szypułek. Następnie dobrze je osącz, osusz i usuń szypułki. Każdy kawałek ciasta formuj dłońmi tak, by powstał wałek o grubości około 5 cm. Odrywaj z wałka po kawałeczku, formując palcami placuszek. Na każdy placek nakładaj truskawkę oprószoną mąką ziemniaczaną i posypaną cukrem. Ciasto zwiń tak, by truskawka była całkowicie otoczona ciastem. Następnie uformuj kuleczkę.

3. Zagotuj w garnku wodę z solą. Na wrzątek wrzuć knedle i gotuj je, aż wypłyną na powierzchnię. Każdy knedel wyjmuj cedzakową łyżką. Podawaj knedle na ciepło, polane śmietaną lub roztopionym masłem. Możesz je udekorować truskawkami.

Przygotowanie: 55 minut 

Dowiedz się więcej na temat: Knedle z truskawkami

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje