Kluski leniwe z owocami

Nie masz pomysłu na obiad? Dziś polecamy leniwe z sezonowymi owocami.

Składniki

  • 1/2 kg białego półtłustego sera,
  • szklanka mąki,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany,
  • łyżka cukru,
  • 30 dag sezonowych owoców, np. truskawek lub wiśni

Przygotowanie:

Reklama

1. Biały ser wrzuć do dużej miski i rozgnieć widelcem lub praską do ziemniaków. Powinien mieć małe grudki. Dodaj do niego przesianą mąkę.

2. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Żółtka wrzuć do sera i mąki, ciasto wymieszaj łyżką. Białka lekko ubij ze szczyptą soli i dodaj je do ciasta. Całość mieszaj lub zmiksuj blenderem, żeby składniki dokładnie się połączyły i powstało zwarte ciasto.

3. Stolnicę (lub blat) posyp mąką i wyłóż na nią ciasto. Podziel je na kilka mniejszych części. Z każdego kawałka ciasta uformuj kilka wałeczków. Spłaszcz je lekko nożem, by miały formę długiego walca. Ostrym nożem odcinaj lekko na ukos romby i układaj je na posypanym mąką blacie.

4. Do dużego garnka wlej 2 litry wody, wsyp łyżeczkę soli i zagotuj. Wrzucaj porcjami leniwe kluseczki, mieszaj je tuż po wrzuceniu drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Gotuj, aż wypłyną na powierzchnię, następnie zmniejsz gaz i gotuj jeszcze dwie minuty. Wyjmij kluski cedzakową łyżką na durszlak, odczekaj chwilę, by odciekły i układaj na półmisku tak, by się nie sklejały.

5. Truskawki, wiśnie lub inne owoce umyj, po osuszeniu możesz usunąć szypułki. Owoce ułóż na kluskach, posyp cukrem, polej śmietaną i podawaj.

Przygotowanie: 45 minut

Porcja: 360 kalorii 

Dowiedz się więcej na temat: leniwe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje