Kluseczki ziemniaczane

Dzieci zajadają się tymi kluseczkami, ale nie pogardzą nimi dorośli.

Doskonałe kluseczki dla wszystkich
Doskonałe kluseczki dla wszystkich123RF/PICSEL

Przygotowanie

1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ciepłe przecisnąć przez praskę.

2. Marchew obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.

3. Do ziemniaków dodać mąkę, jajko, marchew, szpinak, ziarna oraz sól i pieprz. Całość wyrobić na gładką masę.

4. Stolnicę oprószyć mąką. Z masy ziemniaczanej uformować wałki i pokroić je na kluseczki równej wielkości. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do wypłynięcia.

Jak zrobić kluski śląskie?Interia Kulinaria
Kobieta i życie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas