Klopsiki w białym sosie

Delikatne kotleciki, które zasmakują każdemu.

Składniki

  • 40 dag mielonego mięsa drobiowego
  • pół cebuli
  • 1 jajko
  • słodka papryka
  • sól
  • bułka tarta
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • pół szklanki słodkiej śmietanki
  • cukier
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • pieprz
  • zioła

Przygotowanie

1. Mięso mielone przełóż do miski. Połówkę obranej cebuli bardzo drobno posiekaj. Dodaj do mięsa razem z jajkiem. Wsyp tyle bułki tartej, by z masy dało się formować klopsy.

Reklama

2. Przygotowaną masę mięsną dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką. Zwilżonymi dłońmi formuj małej klopsy.

3. W rondlu zagotuj rosół (możesz też użyć bulionu drobiowego z kostki). Na wrzątek wrzuć klopsy. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 25 minut. Na koniec zmniejsz ogień i wlej słodką śmietankę. Jeszcze chwilę razem ogrzewaj.

4. Gotowy sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny. Umyj i posiekaj kilka gałązek ulubionych ziół (szczypiorku, koperku lub natki). Dodaj do potrawy tuż przed podaniem.

Dowiedz się więcej na temat: klopsiki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje