Klopsiki cielęce

Takie klopsiki możesz podać dziecku po 10. miesiącu życia, dzięki temu, że są dietetyczne. Dla malucha danie nie powinno być słone. Dorośli mogą doprawić je na talerzu.

Zrób z mielonego mięsa pyszne klopsiki.
Zrób z mielonego mięsa pyszne klopsiki. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 50 g cielęciny
  • 1/2 jajka
  • 1 łyżeczka kaszki kukurydzianej
  • 1 gotowana marchewka
  • 1 mały pomidor
  • 1 pietruszka
  • 1/2 łyżeczki koperku

Sposób przygotowania:

1. Mięso starannie umyj pod bieżącą wodą i zmiel.

2. Jajko dokładnie umyj w gorącej wodzie i sparz wrzątkiem.

3. Do zmielonego mięsa dodaj pół jajka, kaszkę kukurydzianą i posiekany koperek, wyrób masę i uformuj z niej małe klopsiki.

4. Z pomidora zdejmij skórkę, jarzyny umyj pod bieżącą wodą, obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę.

5. Warzywa włóż do gorącej wody i gotuj razem z klopsikami aż do miękkości.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas