Klopsiki

Klopsiki w sosie pomidorowym smakują wspaniale. Są najlepszym pomysłem na obiad!

Składniki

  • 1 cebula, 1 ząbek czosnku,
  • 10 dag selera naciowego,
  • 10 dag marchewki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • słodka papryka w proszku,
  • 1 puszka pomidorów (850 ml),
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 czerstwa kajzerka,
  • 3,5 dag suszonych pomidorów,
  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa,
  • 1-2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz, cukier,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 gałązki szałwii.

Łodygi selera pokroić na kawałeczki. Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę. W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, czosnek, marchew i selera. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i szczyptę słodkiej papryki. Krótko razem zasmażyć. Dołożyć pomidory z puszki razem z zalewą. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut.

Reklama

Bułeczkę namoczyć, odcisnąć. Suszone pomidory posiekać. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać bułkę, jajko, resztę koncentratu pomidorowego, suszone pomidory i oregano. Przyprawić na pikantnie solą i pieprzem. Dobrze wyrobić. Z masy mięsnej uformować 20 niewielkich kuleczek. Klopsiki smażyć na rozgrzanym oleju około 10 minut.

Często obracać, aby ładnie się zrumieniły ze wszystkich stron. Sos pomidorowy przyprawić do smaku i wymieszać z posiekanymi listkami szałwii. Klopsiki włożyć do szklaneczek. Polać sosem pomidorowym. Udekorować listkami szałwii. 

Życie na Gorąco
Dowiedz się więcej na temat: klopsiki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje