Klasyczne placki ziemniaczane

W Polsce, w zależności od regionu, a przede wszystkim od preferencji, jada się je na słodko (ze śmietaną i cukrem) lub słono (z sosem lub solo). To nieco grzeszna przekąska, bo smażona na głębokim tłuszczu, ale jej smak wiele wynagradza.

Placki ziemniaczane to dla wielu niezapomniany smak dzieciństwa
Placki ziemniaczane to dla wielu niezapomniany smak dzieciństwa123RF/PICSEL

1. Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy i ścieramy na małych oczkach tarki do miseczki. Pozostawiamy na kilka minut, ostrożnie odlewamy zbierającą się wodę, w razie potrzeby czynność powtarzamy,

2. Do ziemniaków dodajemy posiekaną bardzo drobno połówkę cebulki i pozostałe składniki, całość mieszamy.

3. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej nakładamy placki przy pomocy łyżki i smażymy je z obu stron na rumiano. Nadmiaru tłuszczu pozbywamy się przy pomocy ręczników papierowych.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas