Klasyczne placki ziemniaczane
W Polsce, w zależności od regionu, a przede wszystkim od preferencji, jada się je na słodko (ze śmietaną i cukrem) lub słono (z sosem lub solo). To nieco grzeszna przekąska, bo smażona na głębokim tłuszczu, ale jej smak wiele wynagradza.
Placki ziemniaczane to dla wielu niezapomniany smak dzieciństwa123RF/PICSEL
1. Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy i ścieramy na małych oczkach tarki do miseczki. Pozostawiamy na kilka minut, ostrożnie odlewamy zbierającą się wodę, w razie potrzeby czynność powtarzamy,
2. Do ziemniaków dodajemy posiekaną bardzo drobno połówkę cebulki i pozostałe składniki, całość mieszamy.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej nakładamy placki przy pomocy łyżki i smażymy je z obu stron na rumiano. Nadmiaru tłuszczu pozbywamy się przy pomocy ręczników papierowych.