Kimchi: Czy warto ją jeść? Właściwości i przeciwskazania

Nie bez powodu orientalne smaki kuszą nas coraz częściej. Kuchnia azjatycka uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Kimchi ją reprezentuje i ma z naszymi rodzimymi nawykami żywieniowymi wiele wspólnego. Egzotyczna nazwa potrawy może trochę dezorientować, ale to nic innego jak kiszona kapusta w koreańskim wydaniu i podobnie jak ona fantastycznie wpływa na nasz organizm. Kimchi uznaje się za naturalny probiotyk, sprzymierzeńca jelit i doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Jakie ma właściwości? O tym dowiesz się z artykułu.

Kimchi
Kimchi ©123RF/PICSEL

Co nieco o potrawie

Kimchi w słoiku
©123RF/PICSEL

Kimchi to przysmak kuchni koreańskiej. Może być serwowane jako przystawka, dodatek do dania głównego albo stanowić składnik innych kompozycji kulinarnych. Tajemniczo brzmiąca nazwa potrawy może nieco dezorientować, ale jej bazą są dobrze nam znane surowe i kiszone warzywa, czyli kapusta pekińska, marchew, por, czosnek i dymka oraz dodatki dołączane w zależności od preferencji. Kimchi - z racji długiego rodowodu - ma mnóstwo wersji i może różnić się składnikami, a sekretna receptura jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Potrawę przygotowuje się prawie tak samo jak polską kiszoną kapustę i poddaje długotrwałemu procesowi fermentacji.

Co zawiera kimchi?

Kimchi jest naturalnym probiotykiem – dostarcza do organizmu bakterie mlekowe, które stymulują pracę układu pokarmowego i równocześnie zmniejszają ilość chorobotwórczych bakterii, tym samym zwiększając odporność organizmu. Włączając tę orientalną potrawę do diety, zapewniamy sobie solidny zastrzyk witamin i składników odżywczych, takich jak błonnik, beta-karoten, witaminy - z grupy B oraz A i C - żelazo, wapń czy fosfor. Kimchi to także doskonałe źródło cennych przeciwutleniaczy.

Zalety spożywania kimchi

Kimchi
©123RF/PICSEL

Zawartość cennych wartości odżywczych sprawia, że kimchi zalecane jest w codziennej diecie. Błonnik, który w nim występuje, szczelnie wypełnia ścianki przewodu pokarmowego, zapewniając uczucie sytości. Wspiera też odchudzanie i pozwala lepiej wchłaniać do organizmu witaminy i minerały.

Kimczi bardzo korzystnie wpływa na pracę jelit, poprawiając ich perystaltykę; wspiera też skuteczną detoksykację organizmu.

Z kolei zawarte w nim przeciwutleniacze umożliwiają szybsze pozbycie się wolnych rodników, które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów i pomagają w zachowaniu młodego wyglądu. Pozwalają dłużej cieszyć się piękną skórą i wspierają proces oczyszczania organizmu. Kimchi to bogactwo witamin i składników odżywczych; doskonale wzmacnia odporność oraz stawia na nogi podczas przeziębienia i grypy.

Właściwości kimchi

Trudno jednoznaczne wskazać zalety, jakie daje spożywanie kimchi. Wszystko zależy od użytych w procesie produkcji składników (czy będzie serwowane w formie wegańskiej czy wraz z orientalnym mięsem). Charakterystyczny smak potrawy uzyskuje się dzięki płatkom azjatyckiego chilli o nazwie gochugaru, które są dodawane podczas procesu kiszenia i stanowią źródło kapsaicyny. Istnieją wersje kimchi, gdzie dołącza się w różnych proporcjach warzywa i owoce, które dostarczają więcej wartości odżywczych. Przygotowane w ten sposób kimchi jest niskokaloryczne i wspomaga walkę o szczupłą sylwetkę.

Przeciwwskazania do spożywania kimchi

Kimchi ze słoika
©123RF/PICSEL

Kimchi ma bardzo specyficzny zapach, który sprawia, że niektórym może ono nie przypaść do gustu - zwłaszcza, jeśli potrawę przygotowuje się samodzielnie. Dodatkowo w fazie przyrządzania kimchi używa się bardzo dużo soli, stąd osoby mające problemy z wysokim ciśnieniem albo z sercem powinny ostrożnie podchodzić do tego dania. Dodatek ostrej papryczki może powodować podrażnienie żołądka, zatem ci, którzy cierpią na zespół jelita wrażliwego albo na wrzody żołądka muszą z kimchi zrezygnować.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas