Kilka pomysłów na szybkie danie dla dziecka

Nie masz już pomysłu na szybki i zdrowy posiłek dla malucha? Wypróbuj nasze!



Kaszka manna z bananem (po 7. miesiącu)

Reklama


SKŁADNIKI:

● 1/2 banana

● 2 łyżeczki kaszki manny

● 180 ml płynnego mleka modyfikowanego

30-50 ml niegazowanej wody mineralnej dla niemowląt

PRZYGOTOWANIE:

1. Mleko modyfikowane przygotuj zgodnie z przepisem znajdującym się na opakowaniu.

2. Kaszę mannę zalej około 30-50 ml niegazowanej wody przeznaczonej dla niemowląt, doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości.

3. Ugotowaną kaszkę lekko przestudź.

4. Powoli dodawaj mannę do mleka modyfikowanego.

5. Banan dokładnie umyj i obierz ze skórki. Weź połowę, rozgnieć widelcem na miazgę, dodaj do kaszki i dokładnie wymieszaj.


Jarzynowa z pomidorem (po 8. miesiącu)


SKŁADNIKI:

● 1/2 marchewki

● 1/4 pietruszki

● 1/2 ziemniaka

● 1 średni pomidor

● 1 łyżeczka masła, oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

● 20-30 g mięsa z piersi indyka

PRZYGOTOWANIE:

1. Jarzyny umyj, obierz, opłucz i pokrój w kostkę.

2. Warzywa razem z mięsem włóż do ok. 300 ml wrzącej wody i gotuj, aż będą miękkie. Potem całość zmiksuj lub przetrzyj na jednolitą papkę.

3. Pomidor umyj, sparz wrzącą wodą, dokładnie obierz ze skórki i wykrój szypułkę. Przetrzyj go lub zmiksuj, a potem dodaj do zupki.

4. Na końcu dodaj masło, oliwę lub olej i ponownie zagotuj danie.


Lekkostrawna jajecznica (po 10. miesiącu)


SKŁADNIKI:

● 1 jajko

● 1 łyżeczka masła

● 1 łyżka płynnego mleka modyfikowanego

● szczypta szczypiorku

PRZYGOTOWANIE:

1. Jajko bardzo dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie sparz, zanurzając na chwilę we wrzącej wodzie.

2. Rozbij skorupkę, a jej zawartość ostrożnie przelej na wysmarowany masłem spodeczek.

3. Do jajka dodaj łyżkę mleka modyfikowanego oraz starannie umyty, osuszony i drobno pokrojony szczypiorek.

4. Spodeczek umieść na naczyniu z wrzącą wodą i co chwilę mieszając, przyrządzaj jajecznicę, aż całkowicie się zetnie.


Kaszka ryżowa z mięsem (po 6. miesiącu)


SKŁADNIKI:

● 1 morela

● 20 g filetu z piersi indyka lub kurczaka

● 2-3 łyżeczki kaszki ryżowej

● 1 łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE:

1. Morelę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Obierz ze skórki, wyjmij pestkę, pokrój na małe kawałki.

2. Wlej do garnka ok. 200 ml wody, dodaj do niej pokrojoną morelę i mięso, a następnie całość gotuj na wolnym ogniu.

3. Kiedy mięso i morela będą miękkie, zmiksuj je i dodaj kaszkę ryżową. Potem całość dokładnie wymieszaj.

4. Na koniec dodaj masło i ponownie zagotuj danie.


Dowiedz się więcej na temat: jajecznica | kaszka | mięso | szybkie danie | kuchnia dla malucha

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje