Kasza na talerzu przedszkolaka

Kształtowanie nawyków żywieniowych u dzieci rozpoczyna się od najmłodszych lat. Istotne jest, aby rodzice dbali o prawidłowo zbilansowaną dietę, w której nie może zabraknąć produktów zbożowych.

Przedszkole to czas, w którym szczególnie należy zadbać o zapewnienie dziecku stabilnej energii, tak by miało siły na nowe wyzwania, zabawę i naukę
Przedszkole to czas, w którym szczególnie należy zadbać o zapewnienie dziecku stabilnej energii, tak by miało siły na nowe wyzwania, zabawę i naukę123RF/PICSEL

O tym, jak ważne jest włączenie pełnowartościowej kaszy do codziennego menu przedszkolaka oraz o sposobach jej podania powie Katarzyna Foszner - ekspertka ds. żywienia kampanii "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień".

Przedszkole to czas, w którym szczególnie należy zadbać o zapewnienie dziecku stabilnej energii, tak by miało siły na nowe wyzwania, zabawę i naukę. Najbardziej pożądanymi wtedy zbożami będą te nisko przetworzone, czyli kasze. Dostarczają one cennych węglowodanów złożonych, z których energia uwalniana jest powoli i w stałym tempie, zapewniając siłę na cały dzień.

Prawidłowo zbilansowana dieta to taka, w której produkty z pełnego ziarna pojawiają się na talerzu dzieci przynajmniej 3 razy dziennie.

Najważniejsze jest śniadanie!

- Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno ono dostarczyć sporej dawki węglowodanów złożonych, które pobudzą organizm i dostarczą paliwa niezbędnego do pracy mózgu. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie kaszy ugotowanej na mleku z dodatkiem ulubionych owoców oraz pestek lub orzechów. Może to być np. kasza jaglana polana musem z truskawek czy malin, posypana płatkami migdałowymi lub nasionkami siemienia lnianego.

- Taka jaglanka to świetne źródło żelaza i cynku, zwiększających odporność organizmu i chroniących przed anemią. To również duża dawka lecytyny, dzięki której zarówno mózg, jak i cały układ nerwowy będzie mógł prawidłowo się rozwijać. Dodatkowo krzem w niej zawarty zapewni odpowiedni wzrost kości dziecka - przekonuje Katarzyna Foszner, ekspert kampanii "Lubię kaszę".

Zdrowa przekąska

- Propozycją na drugie śniadanie mogą być płatki owsiane ugotowane na mleku z dodatkiem duszonych w miodzie i cynamonie jabłek. Taka owsianka to dobre źródło błonnika odpowiedzialnego za prawidłowe wypróżnianie oraz zwiększenie uczucia sytości i odporność - przekonuje dietetyk.

- Na deser kaszę można ugotować w soku owocowym, dodać posiekane orzechy i ozdobić świeżymi owocami. Sprawdzi się tu lekka manna czy kukurydziana. Potrawa zyska uznanie malucha, jeśli będzie uczestniczył w jej przygotowaniu. Zaproś więc dziecko do kuchni i razem przygotujcie kaszowe menu - dodaje.

Pożywny obiad

- Główny posiłek dnia powinien dostarczyć cennych wartości odżywczych i witamin niezbędnych do intensywnego rozwoju zarówno fizycznego, jak i intelektualnego młodego organizmu. Najlepiej, aby obiad był złożony z warzyw, produktów zbożowych oraz mięsa, ryb, jaj lub nasion roślin strączkowych - proponuje Katarzyna Foszner.

- U dzieci pomiędzy 3. a 4. rokiem życia zapotrzebowanie na magnez i cynk zwiększa się o około 40 proc., na żelazo - o 30 proc., a na wit. B1 i B2 o 20 proc. Ich naturalne źródło będą stanowiły różne rodzaje kaszy. By pokryć  to zapotrzebowanie, dziecko powinno codziennie zjadać 4-5 urozmaiconych  i pełnowartościowych posiłków.

Niezaspokojenie tych potrzeb może wywołać upośledzenie wzrostu i rozwoju, obniżyć odporność, zmniejszyć zdolność koncentracji, powodować rozdrażnione i apatię oraz przyczynić się do pogorszenia zdolności intelektualnych - dodaje dietetyk.

Smaczna kolacja 

- Drugim posiłkiem - oprócz domowego śniadania, którego nie zapewnia żywienie przedszkolne - jest kolacja. Zaleca się, aby nie było to słodkie danie, gdyż uwalniająca się glukoza spowoduje nagły wzrost energii, który może się przyczynić do problemów z zaśnięciem.

Doskonałą alternatywą na zdrową kolację będzie kasza. Może być ona podana w formie dodatku do sałatki warzywnej lub razem z mięsem stanowić farsz do warzyw.

- Sprawdzi się tu gryczana, mająca stosunkowo niski indeks glikemiczny oraz stanowiąca dobre źródło magnezu, którego niedobór w tym wieku może powodować rozdrażnienie, problemy z zasypianiem czy skurcze mięśni. Wysoka zawartość cynku i rutyny dodatkowo wpłynie na poprawę odporności - mówi ekspert ds. żywienia.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas