Kasza jęczmienna z kurczakiem

Proste danie, które można urozmaicić na wiele sposobów.

Składniki

  • pół szklanki kaszy jęczmiennej
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1/2 papryki zielonej
  • pierś z kurczaka ugotowana lub zgrillowana
  • pęczek pietruszki
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

1. Ugotuj kaszę jęczmienną. Odcedź. Pokrój pomidorki koktajlowe na ćwiartki, paprykę w kostkę.

Reklama

2. Wymieszaj kaszę z warzywami, dodaj kukurydzę, posiekaną natkę i pokrojonego w kostkę kurczaka.

3. Dopraw odrobiną soli i pieprzu, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Możesz posypać odrobiną startego żółtego sera.

Nasza rada: możesz dodawać do kaszy dowolne warzywa, np. listki szpinaku, zielony lub kwaszony ogórek. Smaczna też będzie wzbogacona pokrojonym w kostkę jajkiem na twardo.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje