Jogurt pod lupą

Kupiony lub domowy. Z owocami lub solo. Jeśli lubisz ten mleczny smakołyk, postaraj się, żeby twoje dziecko także go polubiło.Naprawdę warto!

Mieszkańcy krajów bałkańskich zajadają go ze smakiem już od pokoleń. Wierzą, że chroni on przed chorobami i gwarantuje długowieczność. W Polsce ten przysmak jest popularny znacznie krócej, ale dietetycy mówią o nim z równym entuzjazmem. Według nich wspomaga on trawienie, przyspiesza powrót do zdrowia po kuracji antybiotykowej, a nawet działa uspokajająco i ułatwia zasypianie. To także inwestycja na przyszłość. Regularne jedzenie jogurtu może nawet przeciwdziałać miażdżycy. Dlatego warto urozmaicić codzienną dietę dziecka 1-2 porcjami tego zdrowego przysmaku. Pozostają jednak pytania: np. kiedy go podać i czy nie zaszkodzi niemowlęciu. Masz wątpliwości? Podpowiemy ci, że jogurt:

Reklama

Wprowadza się dopiero pod koniec 1. roku życia - NIE

Można to zrobić wcześniej, ale musi to być specjalny produkt przeznaczony dla niemowląt - jak Misiowy Jogurcik Nestle, który można serwować już półrocznym smykom (jeśli nie mają alergii). Jest on specjalnie skomponowany. Obniżono w nim poziom białka, aby nie obciążać nerek dziecka, wzbogacono w wapń, magnez i witaminę B. Tradycyjne jogurty wprowadza się do menu malucha nieco później, ok. 8. miesiąca możesz dać szkrabowi łyżeczkę jogurtu naturalnego, aby zapoznać go z nowym smakiem. Starszego smyka można przyzwyczajać do jogurtu, dodając go do przecierów owocowych.

Jest zdrowy dla dzieci, które nie mogą pić mleka - NIE

Jogurt zwykle nie szkodzi smykom z nietolerancją laktozy (cukru mlecznego). Nawet gdy po wypiciu mleka szkrab odczuwa ból brzuszka, ma wzdęcia, biegunkę lub wymiotuje, jogurty mogą nie wywoływać u niego żadnych dolegliwości. Po prostu w porcji jogurtu jest mniej laktozy niż w takiej samej ilości słodkiego mleka (zostaje ona "nadtrawiona" przez dobre bakterie kwasu mlekowego). Inaczej jest jednak w przypadku dzieci z alergią. Jogurt to napój mleczny, więc zawiera te same składniki uczulające, co mleko.

Zawsze przechowuje się go w lodówce - TAK

Tak, ale... Jest pewien wyjątek. Misiowy Jogurcik Nestle można bez obaw przechowywć w szafce, ponieważ został poddany procesowi pasteryzacji. Za to tradycyjne jogurty trzeba obowiązkowo trzymać w lodówce, co nie znaczy, że im mają chłodniej, tym lepiej. Przeciwnie. Przy zbyt niskich temperaturach, w jogurtach zaczynają rozwijać się bakterie gnilne. Dlatego najlepiej trzymać je na półkach środkowych (4-5 st.C) lub górnej (ok. 8 st.C). Jeśli po otworzeniu opakowania zauważysz drobinki pleśni albo zapach jogurtu wyda ci się dziwny, wyrzuć go. Otwarty jogurt trzymaj w lodówce do 12 godzin.

Dowiedz się więcej na temat: mleko | białka | nazwy | bakterie | dziecko

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje