Jeżyki z mięsa mielonego

Sprawdź przepis!
Sprawdź przepis!123RF/PICSEL

1. Cebulki obierz, umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, drobno posiekaj. Połącz z mielonym mięsem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób łyżką, a następnie dodaj tyle bułki tartej, by powstała zwarta masa.

2. Z przygotowanej masy formuj kulki, a następnie nadaj im kształt przypominający małe jeże. Z jednej strony uformuj spiczaste noski. Ułóż jeżyki na pokrytej pergaminem blasze.

3. Zrób jeżykom igły. We wgłębienia na plecach powkładaj orzeszki pinii lub słupki wycięte z migdałów. Z czerwonego pieprzu zrób noski, z goździków oczy. Blachę wstaw do piekarnika. Piecz 15-20 minut w temp. 180 st.

4. Na talerzach rozłóż po kilka umytych liści sałaty. Poukładaj na nich upieczone kotleciki oraz pomidorki koktajlowe. Podawaj na gorąco jako danie obiadowe, najlepiej z frytkami i dipem.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas