Jesienny specjał dyniowy: Puszysty jak chmurka, doskonały do kawy

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Niezależnie od tego, czy za oknami rozpieszczać nas będzie słoneczna jesień, a może zobaczymy niebo zasnute chmurami i stale padający deszcz – każdy dzień jest dobry na domowe wypieki. Idealnym deserem otwierający jesienny sezon jest aromatyczne i pełne smaku ciasto dyniowe. Delikatnie wilgotne, o konsystencji obłoczka. Jak przygotować obłędne ciasto z dyni? Podpowiadamy.

Jak przygotować wyborne ciasto dyniowe?
Jak przygotować wyborne ciasto dyniowe?123RF/PICSEL

Jaka dynia do wypieków?

Dynia piżmowa, przypominająca nieco zbyt wyrośniętą gruszkę, przyciąga w sklepie wzrok różnymi kolorami. Barwa jej skórki może być zielonkawa, żółta, a nawet złocista. Pozbawiony włókien miąższ i słodkawy smak sprawiają, że doskonale nadaje się jako baza do zapiekanek, zup, sosów, chlebów, bułeczek, a także innych słodkich wypieków i deserów.

Pochodząca z Japonii dynia Hokkaido nie rozpieszcza swoim rozmiarem, ale za to posiada na tyle miękką skórkę, że nawet nie trzeba jej obierać. Odmiana ta wprost idealnie nadaje się do gotowania na parze. Z powodzeniem wykorzystamy ją w licznych daniach. Świetnie sprawdza się w kremowych zupach, zapiekankach, a także ciastach. Aby przygotować wyborne ciasto dyniowe, możemy także sięgnąć po dynię deserową, m.in. odmianę Muscat.

Ciasto z dyni - niezbędne produkty

Puree z dyni to podstawa pysznego jesiennego ciasta
Puree z dyni to podstawa pysznego jesiennego ciasta123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 szklanki miąższu z dyni
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 zmielone goździki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść rodzynek

Dyniowy przysmak - przygotowanie krok po kroku

  1. Orzechy włoskie drobno siekamy nożem, a rodzynki wkładamy do miski i zalewamy gorącą wodą.
  2. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą i jasną masę. W kolejnym kroku dodajemy do nich partiami mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę oraz cynamon.
  3. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy ze sobą przez ok. 3-5 minut na wysokich obrotach miksera.
  4. Wybraną dynię myjemy, kroimy na pół i usuwamy nasiona oraz włókna. Jeśli jest potrzeba - pozbawiamy ją skórki.
  5. Tak przygotowane warzywo trzemy na tarce o drobnych oczkach lub blendujemy i odciskamy nadmiar zebranego płynu.
  6. Starty oraz odsączony miąższ dodajemy do zmiksowanych składników, a następnie dokładamy posiekane orzechy, odsączone rodzynki i całość mieszamy łyżką.
  7. Ciasto dyniowe przekładamy do formy o średnicy 23-35 cm, dokładnie wysmarowanej masłem lub olejem.
  8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 40-50 minut lub do uzyskania suchego patyczka.
  9. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  10. Wierzch dyniowego przysmaku posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy cieniutką warstwą miodu i posypujemy kruszonymi orzechami. Smacznego!
„Ewa gotuje”: babeczki z dynią i powidłamiPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas