Jesienne przepisy: Zupa dyniowa

Nic tak nie rozgrzewa i syci jesienią, jak odżywcza, pyszna zupa. Choć o tej porze roku asortyment na targowiskach wydaje się uboższy niż latem, to właśnie akurat wtedy rozpoczyna się sezon na dynię! To smaczne warzywo znane jest z wielu właściwości zdrowotnych, które pomogą poprawić kondycję organizmu. Z soczystej dyni można przygotować przepyszną zupę, której przygotowanie nie nastręcza większych problemów, za to zachwyci nawet wybredne podniebienia. Jak przygotować zupę dyniową? Uniwersalny przepis znajdziesz poniżej.

Zupa dyniowa to idealne danie na zimne, jesienne wieczory!
Zupa dyniowa to idealne danie na zimne, jesienne wieczory!123RF/PICSEL

Zupa dyniowa: Co będzie potrzebne?

Aby przygotować zupę, nie potrzeba wielu składników. Jednak głównym - oczywiście - jest dynia. Jaką najlepiej użyć? Wszystko zależy od tego, jakim gatunkiem dysponujemy! Ograniczeniem jest wyłącznie jej skórka, choć trzeba wspomnieć, że np. dynia hokkaido nie wymaga obierania. Co jeszcze będzie potrzebne do przygotowania zupy dyniowej? Bulion (warzywny lub mięsny) lub włoszczyzna, a także opcjonalnie kilka ziemniaków. Poza tym warto dodać różne dodatki: niezastąpiony okazuje się sól i pieprz, ale jeśli lubimy eksperymentować w kuchni, warto przemyśleć nad dodaniem rozgrzewającego imbiru, lekko pikantnego curry lub - troszkę łamiąc tradycję - 100 ml soku z pomarańczy. Jeśli decydujemy się na ten ostatni dodatek, warto przełamać smaki kuminem, czyli kminem rzymskim.

Jak przygotować zupę dyniową?

Przygotowanie zupy dyniowej warto rozpocząć od obrania (o ile jest taka potrzeba) i pokrojenia dyni i podpieczenia jej w piekarniku przez kwadrans na 220 stopniach. W międzyczasie w garnku można podsmażyć na odrobinie oleju pokrojone w kostkę ziemniaki i włoszczyznę (o ile nie posiadamy bulionu) i zalać całość odrobiną wody tak, aby wodą zakryte. Kiedy woda zacznie wrzeć, można dodać podpieczoną dynię i resztę garnka uzupełnić wodą lub bulionem. Całość wystarczy gotować tak długo, aż warzywa będą miękkie. Kluczem do wybornego smaku zupy dyniowej są przyprawy: sól oraz pieprz, a także kompozycja ulubionych dodatków. Gotową zupę można zmiksować na gładki krem lub pozostawić w takiej formie, jeśli lubimy gryźć smaczne warzywa.

To nie koniec dodatków!

Pamiętaj, że dynia hokkaido nie wymaga obierania!
Pamiętaj, że dynia hokkaido nie wymaga obierania!123RF/PICSEL

Choć wydawać by się mogło, że to jedyna forma podania zupy, to popularną dyniówkę można serwować na wiele sposobów. Kluczem sukcesu jest obór ulubionych dodatków. Jak można wzbogacić konsystencję i smak zupy dyniowej? Mamy nieograniczone możliwości: niektórzy hołdują aromatycznym grzankom czosnkowym lub ziołowym, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zupę podać wraz z ulubionym makaronem. Jeśli czujemy się sprawni w sztuce kulinarnej i mam pod ręką odrobinę mąki i jajek, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby do zupy dyniowej sporządzić lane kluski. Pamiętajmy, że domowy specjał świetnie komponuje się również z pestkami dyni, które znane są ze zdrowotnych właściwości.

Dlaczego warto jeść zupę dyniową?

Jeśli ktoś myśli, że aromatyczna zupa dyniowa jest wyłącznie rajem dla kubków smakowych, jest w grubym błędzie! Tak przygotowane danie to ogromna ilość błonnika pokarmowego, który korzystnie działa na funkcjonowanie jelit: nie tylko ułatwia ich oczyszczenie ze złogów, ale także poprawia metabolizm i usprawnia procesy trawienia. Nie wolno zapominać, że dynia jest cennym źródłem beta-karotenu. To właśnie ta substancja poprawia kondycję skóry: pomaga jej się regenerować, zapobiega powstawaniu zmarszczek, a także spowalnia procesy starzenia się tkanek.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas