Jak zrobić wątróbkę z cebulą?

Wątróbka to bogate źródło wartości odżywczych, dlatego warto włączyć ją do diety. Znajdziemy w niej sporo żelaza, witaminy A czy B12 oraz wiele innych cennych składników. Nie każdy przepada za wątróbką, zwłaszcza że długo smażona lub duszona staje się zbyt twarda. Wystarczy jednak przyrządzić ją w odpowiedni sposób, aby była soczysta i delikatna w smaku. W polskiej tradycji uznaniem cieszy się wątróbka z cebulą – niezwykle smaczne i aromatyczne danie. Jak je przyrządzić?

Wątróbka z cebulą to tradycyjne polskie danie
Wątróbka z cebulą to tradycyjne polskie danie123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść wątróbkę?

Wątróbka to bogate źródło żelaza
Wątróbka to bogate źródło żelaza123RF/PICSEL

Wiele osób uważa, że podroby zwierzęce to resztki, które nie mają żadnych wartości odżywczych. Tymczasem warto wiedzieć, że wątróbka jest skarbnicą witamin i minerałów, a do tego ma niewiele kalorii (120-140 kcal na 100 g). Warto wiedzieć, że wątróbka wieprzowa jest chudsza od drobiowej - ma 4,5 g tłuszczu, natomiast z kurczaka 6,5 g, w tym zły cholesterol LDL. W tym produkcie znajduje się sporo łatwo przyswajalnego białka, które przyspiesza metabolizm i zmniejsza apetyt. Wątróbka zawiera też duże ilości witaminy A odpowiedzialnej za dobre widzenie. Po ten produkt warto też sięgać ze względu na wysoką zawartość żelaza i witaminy B12 - substancji, które biorą udział w produkcji krwinek i zapobiegają anemii.

Jak przygotować wątróbkę?

Co zrobić, żeby wątróbka nie była twarda?
Co zrobić, żeby wątróbka nie była twarda?123RF/PICSEL

Nie każdemu podchodzi gorzkawy smak wątróbki, a do tego jej długie smażenie, że staje się zbyt twarda. Dlatego wiele osób rezygnuje z przyrządzania tego smakołyku. Warto więc poznać sprawdzone triki, dzięki którym wątróbka po usmażeniu będzie miękka, delikatna w smaku i aromatyczna.

Ważne jest, by oczyścić wątróbkę z żyłek, widocznych naczyń krwionośnych i błon. Następnie kroimy ją w plastry centymetrowej grubości i wkładamy do miski. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na dwie godziny. Dzięki temu wątróbka straci swój gorzki smak, a jej zapach stanie się delikatny. Po tym czasie wyjmujemy wątróbkę z mleka i dokładnie odsączamy papierowym ręcznikiem, by uniknąć pryskania podczas smażenia. Do talerza wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej kawałki wątróbki. Strząsamy nadmiar mąki i odkładamy kawałki na deskę.

Jak smażyć wątróbkę z cebulą?

Wątróbkę podawaj z chlebem lub ziemniakami
Wątróbkę podawaj z chlebem lub ziemniakami123RF/PICSEL

Na patelni rozgrzewamy olej (np. rzepakowy), a gdy tłuszcz jest już mocno rozgrzany, kładziemy plastry wątróbki i smażymy przez 30-60 sekund z każdej strony. Tyle wystarczy, by kawałki stały się rumiane i pozostały miękkie. Dłuższe smażenie może spowodować, że wątróbka będzie twarda.

Na osobnej patelni należy zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy ją przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Usmażoną wątróbkę przekładamy na talerz, dodajemy cebulę i przyprawiamy solą i pierzem. Ważne, by nie dodawać soli do wątróbki przed smażeniem, gdyż ta zrobi się twarda i łykowata! Wątróbkę najlepiej podawać z ziemniaczkami lub pszennym chlebem i kiszonymi ogórkami. Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas