Jak zatrzymać witaminy?

Przekonaj się, czy wiesz, jak przyrządzać warzywa i owoce, by nie straciły swoich wartości odżywczych. Odpowiedz na nasze pytania.

Warzywa i owoce podawane dziecku powinny być nie tylko świeże i z pewnego źródła, ale także odpowiednio przygotowane.

Reklama

To ważne, gdyż nieprawidłowe ich przyrządzanie powoduje straty witamin nawet do 75 proc. Jeśli chcesz się przekonać, czy twoja kuchnia służy zdrowiu malucha, rozwiąż nasz test.

1. Czy przyrządzanie jarzyn w dużej ilości wody niszczy witaminy?

a) Nie. Sposób gotowania nie ma wpływu na ich wartość odżywczą.

b) Tak. Zawarte w warzywach witaminy rozpuszczają się w wodzie, którą potem zazwyczaj się wylewa.

2. Lepiej blanszować warzywa i owoce, czy je gotować?

a) Nie. Kilkukrotne przelanie ich wrzątkiem przyczynia się do "wypłukania" witamin. Produkty tak przygotowane są twarde i mniej smaczne niż po ugotowaniu.

b) Tak. Blanszowanie nie obniża zawartości witamin w produktach, a pozwala na neutralizację enzymów utleniających, więc warzywa i owoce nie tracą świeżego wyglądu i smaku.

3. Czy marchewkę lub dynię należy podawać np. z masłem lub oliwą?

a) Przeciwnie. Nadmiar tłuszczu nie służy zdrowiu dziecka.

b) Tak. Zawarty w nich beta-karoten może być wykorzystany przez organizm tylko dzięki porcji tłuszczu.

4. Czy surówki powinno się przygotować tylko tuz przed podaniem?

a) Nie. Lepiej zrobić je wcześniej, by składniki miały czas się "przegryźć".

b) Tak, gdyż to zapobiega utracie witamin, zwłaszcza C, wrażliwej nie tylko na działanie temperatury, ale także światła oraz powietrza.

5. Czy można łączyć pomidory i paprykę ze świeżym ogórkiem?

a) Tak, to zdrowy i smakowity zestaw warzyw.

b) Nie. Świeże ogórki zawierają enzym askorbinazę. Rozkłada on zawartą w pozostałych warzywach witaminę C.

6. Czy marchewkę powinno się skrobać, czy lepiej ją obrać?

a) Nie ma znaczenia, w jaki sposób przygotowujemy ją do jedzenia.

b) To zależy od pochodzenia warzyw. Te ze sprawdzonego straganu, działki, gospodarstwa ekologicznego lepiej oskrobać, bo to pozwala zachować większą ilość cennych witamin i minerałów. Jednak warzywa z przypadkowego sklepu lepiej obierać, bo na skórce i tuż pod nią zostają pozostałości nawozów sztucznych i pestycydów.

7. Czy podczas mrożenia warzywa i owoce tracą cenne witaminy?

a) Tak. Niska temperatura pozbawia produkty wartościowych składników.

b) Nie. Sam proces mrożenia nie wpływa na zmniejszenie zawartości witamin. Niewielkie straty mogą powstać podczas przygotowywania przysmaków do mrożenia.

8. Czy musy są zdrowsze dla dzieci, niż tradycyjne przetwory z owoców?

a) Nie. Domowe kompoty, dżemy i marmolady, mimo długiego gotowania i pasteryzacji, nadal są pełne witamin i najzdrowsze.

b) Tak, ponieważ mus zrobiony ze świeżych owoców to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera dużo witaminy C, a także błonnika i innych składników odżywczych.

9. Czy jarzynkę lub zupę można wielokrotnie podgrzewać?

a) Tak, gdyż to nie wpływa na jej wartość odżywczą.

b) Nie. Podczas każdego kolejnego podgrzewania straty witamin są coraz większe i mogą sięgać nawet 75 proc.

10. Czy warzywa i owoce lepiej myc pod bieżącą wodą czy namoczyć?

a) Moczenie składników przez dłuższy czas w zlewie lub misce pomaga pozbyć się zanieczyszczeń.

b) Zbyt długie moczenie wypłukuje witaminy rozpuszczalne w wodzie (np. witaminę C).

Tutaj znajdziesz rozwiązanie testu!

Dowiedz się więcej na temat: zatrzymanie | zatrzymana | owoce | witaminy | warzywa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje