Jak wykorzystać smak ziół i do jakich potraw je dodawać?

Zioła to dla wielu z nas niezbędny dodatek do rozmaitych przekąsek czy dań. To właśnie dzięki nim przyrządzane przez nas potrawy zyskują niepowtarzalny aromat i smak. Jednak mimo że sięgamy po nie często i chętnie, to nie zawsze do końca wiemy, jak optymalnie wykorzystać ich potencjał. Podpowiadamy, z jakimi rodzajami dań najlepiej komponuje się bazylia i rozmaryn, a z jakimi estragon i tymianek. Zdradzamy też, które z ziół stosować w postaci suszonej, a które najlepiej wzbogacą smak potraw, gdy są świeże.

article cover
©123RF/PICSEL

Bazylia

©123RF/PICSEL

Kojarząca się z pomidorami i chętnie dodawana do sporządzanej na ich bazie zupy czy spaghetii bolognese bazylia nadaje daniom pikantny, lekko korzenny smak. Doskonale komponuje się - poza wspomnianymi pomidorami - ze szpinakiem, groszkiem, kokosem, malinami orzechami włoskimi czy koprem włoskim. Można śmiało wzbogacać nią smak potraw mięsnych czy rybnych - pasuje szczególnie do dań z drobiu, wołowiny czy krewetek. Bazylia stanowi także udany duet z nabiałem - przede wszystkim z jajami, śmietaną, serem kozim, serem feta czy serem mozzarella. Jeśli lubimy eksperymentować, możemy wykorzystać ją jako dodatek do... lodów. Najlepszy aromat nada potrawom świeża bazylia, choć oczywiście można sięgać i po tę suszoną.

Tymianek

Równie często wykorzystywany w kuchni tymianek nadaje potrawom mocno ziołowy, acz nieco słodkawy aromat. Perfekcyjnie komponuje się z pomidorami, oliwkami, burakami, ziemniakami, brukselką, pasternakiem, kapustą czy grzybami. To także sprawdzony dodatek do dań mięsnych i rybnych, a zwłaszcza tych przyrządzanych z wieprzowiny, wołowiny, drobiu, dziczyzny, pstrąga czy dorsza. Można nim również wzbogać smak nabiału, a przede wszystkim serów kozich oraz masła. Pasjonatom nietuzinkowych smaków zalecamy dodać szczyptę tymianku do lodów lub deserów na bazie czekolady. Warto pamiętać, że tymianek należy do tych ziół, które należy dodawać na początku gotowania i pod żadnym pozorem nie łączyć z goździkami.

Oregano

Dzięki oregano potrawy zyskują charakterystyczny ziołowy, lekko gorzki smak. Idealnie wzbogaca smak potraw mięsnych i rybnych, a zwłaszcza wieprzowiny, wołowiny, baraniny, tłustych ryb, owoców morza oraz anchois. Jeśli chodzi o warzywa i owoce, to udane duety tworzy z ogórkami, ziemniakami, cukinią, rukolą, brokułami, kalafiorem, pomidorami, karczochami i cytrynami. Pasuje także do nabiału, a przede wszystkim sera feta, sera mozzarella, sera parmezan, jajek i masła. Oregano to także sprawdzony dodatek do oliwy, likierów czy wódki. Jakaś cenna wskazówka? Nie warto łączyć oregano z majerankiem, bo w połączeniu stracą swój aromat i smak.

Szałwia

©123RF/PICSEL

Znana nie tylko z kulinarnych, ale i leczniczych właściwości szałwia nadaje potrawom intensywny, lekko goryczkowy smak. idealnie wzbogaca smak dań mięsnych, zwłaszcza tych na bazie wołowiny czy wieprzowiny, jak i rybnych (tuńczyk) czy owoców morza. Świetnie współgra z owocami i warzywami. Warto łączyć ją z jabłkami, gruszkami, cytrusami, koprem włoskim, pomidorami, groszkiem, bakłażanem, marchewką, batatami czy kukurydzą. Szałwia to także doskonały dodatek do pieczywa i masła. Jakaś cenna wskazówka? Warto dodawać ją ostrożnie. W nadmiarze wyzwoli goryczkowy smak. Kucharze polecają ją stosować w formie świeżej.

Mięta

Znana ze swoich orzeźwiających zdolności mięta, to nie tylko doskonały dodatek do napojów, lodów czy czekoladowych deserów, ale także potraw mięsnych czy ryb. Świetnie komponuje się z jagnięciną, wołowiną, sardynkami czy kaszanką. Wzbogaci również smak nabiału, a zwłaszcza sera feta, serów kozich czy jogurtów. Mięta udane duety tworzy także z owocami i warzywami, takimi jak: cebula, ogórki, bakłażan, ziemniaki, sałata, cukinia, truskawki, cytryna, awokado czy czarna porzeczka. Warto łączyć ją z innymi przyprawami, a zwłaszcza z cynamonem, kardamonem, imbirem, bazylią, kolendrą i chili.

Kolendra

Kolendra nadaje potrawom charakterystyczny, gorzkawo-słodki smak z lekką nutką cytryny. Bardzo dobrze komponuje się z potrawami mięsnymi i rybnymi, a zwłaszcza tymi przyrządzanymi z wołowy, wieprzowiny, rozmaitymi kiełbasami czy z łososiem. Warto łączy ją z warzywami, owocami, czy grzybami, takimi jak pomidory, ziemniaki, bataty, marchewka, dynia, ciecierzyca, gruszki czy awokado. Tworzy udane duety z innymi przyprawami, takimi jak goździki, kumin, anyż czy trawa cytrynowa. Jakaś cenna rada? Kolendrę należy dodawać na koniec gotowania, najlepiej w formie świeżej. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań zimnych. Suszona kolendra traci swoje walory smakowe.

Rozmaryn

©123RF/PICSEL

Aromatyczny rozmaryn nadaje potrawom charakterystyczny gorzkawo-słodki smak. Perfekcyjnie komponuje się z daniami mięsnymi - a zwłaszcza tymi przyrządzanymi na bazie wieprzowiny czy jagnięciny oraz rybami grillowanymi. To także sprawdzony dodatek do nabiału, w tym przede wszystkim serów kozich, jajek, mleka śmietany, oraz pieczywa, miodów i lodów. Rozmaryn dobrze komponuje się z warzywami i owocami, takimi jak: ziemniaki, cebula, pomarańcze, cytryny, arbuz, morele czy brzoskwinie. Cenna rada brzmi: Rozmaryn zawsze dodawaj do potraw na początku ich gotowania.

Lubczyk

Lubczyk, ceniony ziołowy afrodyzjak i niezbędny dodatek do rosołu, nadaje potrawom nieco ostry smak z lekką nutka selera i cytrusów. Perfekcyjnie komponuje się z drobiem, wieprzowiną, jagnięciną czy białymi rybami. Pasuje także do nabiału, a zwłaszcza serów i jaj. Lubczyk udane duety tworzy również z grzybami czy warzywami i owocami, takimi jak: marchewka, kukurydza, ziemniaki, pomidory, dynia, śliwki, gruszki czy jabłka. Warto dodać, że lubczyk można śmiało łączyć z cynamonem czy wanilią.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas