Jak szybko rozmrozić masło?

Chyba nie raz, nie dwa zdarzyło się nam, że chcąc posmarować kromkę świeżego pieczywa masłem, musicie obejść się smakiem. Dlaczego? Ponieważ masło trzymane w lodówce staje się błyskawicznie twarde jak kamień. Oczywiście, najlepiej je wyciągnąć zawczasu z lodówki, ale co zrobić, kiedy nie możemy lub nie chcemy długo czekać? W Internecie jest mnóstwo porad, jak sobie poradzić z rozmrożeniem masła, ale my zebraliśmy najlepsze!

Miękkie masło idealnie rozsmarowuje się na chlebie. Twarde może nas rozczarować
Miękkie masło idealnie rozsmarowuje się na chlebie. Twarde może nas rozczarować123RF/PICSEL

Patent z gorącą miską

Jeśli kostka masła jest twarda na kamień, można rozmrozić je w kilka minut za pomocą rozgrzanej miski. Wystarczy wrzątek nalać do naczynia, poczekać kilkanaście sekund, zawartość wylać, a miską zakryć masło. Po odczekaniu kilku minut całość będzie na tyle miękka, że będzie można ją bez problemu rozsmarować na kromce chleba!

Gorący nóż

A co w przypadku, kiedy nie chcemy całej kostki masła rozmrozić, ale jedynie jej małą część? Masło można odkroić, ale istnieje inny, skuteczniejszy patent! Wystarczy samo ostrze noża zanurzyć w gorącej wodzie i zebrać nim tyle masła, ile potrzebujemy!

Mikrofalówka

Niekiedy - chcąc przygotować ciasto - potrzebujemy miękkiego masła. Inaczej nie da się do rozmiksować na gładką masę. W takiej sytuacji przyjdzie mikrofalówka! Wystarczy wsadzić masło do urządzenia, ustawić funkcję 'defrost' i włączyć na minutę. Masło będzie gotowe. Uwaga: nie powinno się wstawiać masła na moc grzewczą! Istnieje ryzyko, że wtedy się spali!

Tarka

Innym sposobem na zamarznięte masło, jest starcie go na tarce. W zależności od potrzeb: na dużych lub małych oczkach. Takie starte masło można szybko dodać np. do jajecznicy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas