Jak przechowywać bazylię?

Aktualizacja

Orzeźwiający i lekko słodkawy smak bazylii sprawia, że jest przyprawą wyjątkowo uniwersalną. Fantastycznie pasuje do dań kuchni śródziemnomorskiej. Wiedzą o tym smakosze włoskich przysmaków, w których królują pomidory. Niezależnie od tego, jakie produkty tym razem zamierzamy wziąć na kulinarny warsztat, bazylię w domu warto mieć. Schody zaczynają się dopiero, gdy mowa o zachowaniu jej świeżości na dłużej. Jak przechowywać świeżą bazylię? Czy delikatne listki nadają się do mrożenia? Upewnij się, że wiesz, w którym miejscu ustawić bazylię w doniczce i jak ją traktować.

Bazylia w kuchni - uniwersalna przyprawa
Bazylia w kuchni - uniwersalna przyprawa123RF/PICSEL

Bazylia - jak wygląda?

Z powodzeniem można uprawiać ją w ogrodzie oraz w warunkach domowych. Nie należy do gigantów - bazylia osiąga zazwyczaj wysokość 50-60 cm. Jej łodygi są zielone, czasami zyskują czerwony odcień. Jednak to liście są najbardziej pożądaną częścią rośliny. Mają owalny kształt z ostrym, spiczastym zakończeniem i wydzielają mocny, świeży aromat. Niektórzy znawcy wyczuwają w nim cytrusowe nuty.

Bazylię można suszyć, lecz traci część swojego aromatu
Bazylię można suszyć, lecz traci część swojego aromatu123RF/PICSEL

Jak dbać o bazylię z doniczki?

Bardzo wygodnie jest sięgać po świeże liście bez konieczności wyjścia do sklepu. Bazylia do pizzy, a może do spaghetti? Nie tylko podnosi walory smakowe, ale też estetyczne. Decydując się na małą domową uprawę, znajdźmy dla bazylii miejsce słoneczne i osłonięte przed wiatrem. Roślina preferuje częste podlewanie. Podczas tej czynności lepiej unikać moczenia liści - podlewamy tylko podłoże.

Dzięki mrożeniu możemy na dłużej zachować świeżość produktów
Dzięki mrożeniu możemy na dłużej zachować świeżość produktów123RF/PICSEL

Zamknięcie listków w zamrażarce pozwoli mieć tę smaczną przyprawę zawsze pod ręką. Jak je zamrozić? Po oderwaniu ich od łodyżek, liście myjemy i suszymy, rozkładając je swobodnie na ręczniku papierowym. Pamiętajmy, że nie należy myć bazylii bezpośrednio pod kranem - lepiej zanurzyć delikatne liście w naczyniu z wodą. Przekładamy je na tackę lub niedużą brytfannę wyłożoną papierem i wkładamy do zamrażarki na 1,5 h. Po tym czasie bazylię przekładamy do szczelnego pojemnika.


Mrożenie bazylii w kostkach

Oto trik, który docenią kucharze, szukający sprytnych sposobów przechowywania żywności. Liście rozrywamy na małe kawałki. Nie należy używać do tego noża, ponieważ ściemnieją. Do foremek na lód wkładamy po 5-6 rozdrobnionych listków i zalewamy oliwą. W ten sposób uzyskamy kostki gotowe do przyprawiania posiłków, np. jednogarnkowych potrawek i zup.

Jak przechowywać świeżą bazylię?

Bazylią dekorujemy pizzę tuż po wyjęciu z pieca
Bazylią dekorujemy pizzę tuż po wyjęciu z pieca123RF/PICSEL

Bazylię za wszelką cenę trzeba chronić przed wilgocią. Najlepszą na to metodą jest owinięcie świeżych listków pergaminem (ważne, by nie miały żadnych śladów uszkodzeń czy psucia), przełożenie do woreczka strunowego i umieszczenie zawiniątka w lodówce.

Bazylia - do czego dodawać?

Zasłynęła jako przyprawa idealna do potraw pomidorowych. Jest obowiązkowym dodatkiem do słynnej sałatki caprese czy spaghetti po bolońsku. Ze świeżych liści przygotowuje się wyśmienite pesto, pasujące do makaronów. Bazylia urozmaici smak mięs, owoców morza, a także kanapek z twarożkiem i dań jajecznych. Pozwólmy sobie na improwizację w kuchni.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas