Jak marynować maślaki-sitarze?

Maślaki-sitarze to jedne z grzybów, które masowo występują w naszych lasach. Najlepiej je zamarynować, aby uzyskać bardzo smaczną przekąskę na zimę. Przygotowanie nie jest skomplikowane, dlatego podpowiadamy, jak szybko zamarynować te smaczne i cenne grzyby.

Marynowane maślaki-sitarze to nie lada gratka dla wszystkich miłośników grzybów
Marynowane maślaki-sitarze to nie lada gratka dla wszystkich miłośników grzybów123RF/PICSEL

Jak wygląda maślak-sitarz?

Maślaki-sitarze jeszcze kilka lat temu nie cieszyły się zbytnią popularnością, więc większość grzybiarzy po prostu je pomijała. Jak rozpoznać tego grzyba? Jego kapelusz jest brązowopomarańczowy lub jaśniejszy o średnicy maksymalnie do 12 cm. Często górne części sitarza są ze sobą połączone, dlatego że występują gromadnie. Maślaki-sitarze występują najczęściej na glebach piaszczystych, w pobliżu sosen oraz wrzosów i wrzośców. Należy pamiętać, że jeśli nie mamy pewności co do konkretnego gatunku grzyba i nie wiemy, czy akurat jest jadalny, warto zanieść go do najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.

Jak przygotować maślaki-sitarze do marynowania?

Jeśli zbiór maślaków-sitarzy był bardzo obfity, to przynajmniej część z nich można zamarynować. Jak je przygotować? Przede wszystkim najpierw oczyścić z piasku oraz pozostałości ściółki. Choć do marynowania nadają się najlepiej małe grzybki, które bez problemu zmieszczą się w słoiku, warto je jednak wcześniej przekroić. Dlaczego? Wszystko ze względu na fakt, że mogą być one robaczywe, co w przypadku tych grzybów zdarza się - niestety - często. Należy pamiętać, że grzyby do marynowania powinny być zdrowe, bez przebarwień czy skaz.

Sitaki rosną najczęściej w grupach
Sitaki rosną najczęściej w grupach123RF/PICSEL

Maślaki-sitarze: Przygotuj marynatę

Przygotowanie marynaty nie jest skomplikowane: wystarczą 3,5 szklanki wody, pół szklanki octu, a do tego łyżka soli oraz sześć łyżek cukru. Wszystkie składniki należy w garnku zagotować i taką gorącą marynatą zalewać grzyby.

Pamiętaj o maślakach-sitarzach!

Maślaki-sitarze nie mogą być umieszczone w słoiku surowe. Wcześniej trzeba je podgotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem dwóch łyżek octu. Ten ostatni dodatek spowoduje, że grzyby nie ściemnieją. Jeśli nasze sitarze są gotowe, należy umieścić je luźno w słoikach (zbyt gęste tworzą galaretowatą strukturę), dodać do nich ziele angielskie oraz liście laurowe, a następnie zalać gorącą zalewą. Na koniec wszystko dokładnie trzeba zakręcić pokrywkami oraz odwrócić do góry dnem. W razie potrzeby słoiki z marynowanymi maślakami-sitarzami można zapasteryzować.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas