Jak dobrać makaron do potrawy?

Rodzajów makaronów jest tak wiele, że bez trudu można dopasować je do każdego dania. Większość z nas jednak, w przeciwieństwie do Włochów, nie zastanawia się nad tym, jaki rodzaj makaronu użyć do przygotowywanego dania. Podpowiadamy!

Makarony najkrótsze i najcieńsze idealnie pasują do zup.

  • Długie i płaskie takie jak tagliatelle nadają się do sosów o kremowej konsystencji (bez mięsa i warzyw).
  • Makarony długie i cienkie (takie jak spaghetti) doskonale pasują do sosów gęstych i aromatycznych.
  • Makarony z dziurką (takie jak penne) świetnie nadają się do gęstych sosów, które je wypełnią.
  • Duże makarony typu canneloni, lalasagne, czy duże muszle conchiglioni nadają się do zapiekania. Niektóre z nich muszą być wcześniej ugotowane.
  • Makarony ze żłobioną powierzchnią lepiej połączą się z sosem.
  • Makarony krótkie typu kokardki, czy świderki idealnie nadają się do sałatek - idealnie oblepi je dressing. Poza tym świetnie pasują do wszystkich rodzajów sosów.
  • Makarony jajeczne najlepiej pasują do łagodnych sosów śmietanowych.    

Reklama


Ważne! Jeszcze niedawno panowała opnia, że makarony są tuczące. To nieprawda! Tuczące są jedynie dodatki i tłuste sosy, które podajemy z makaronami.              

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje