Jajeczny kogucik

Proponujemy nieskomplikowane i najsmaczniejsze przepisy dla maluchów na wielkanocny stół!

Nie tylko dorośli mogą delektować się przeróżnymi smakami i aromatami wielkanocnych pyszności, dlatego też przygotowaliśmy kulinarne propozycję dla naszych najmłodszych smakoszy!

Składniki:

Reklama

● 2 jajka kurze

● gałązki koperku lub natki pietruszki

● pasek czerwonej papryki

● 3 łyżeczki białego sera twarogowego

● 1 łyżeczka masła

● sól

Przygotowanie:

1. Ugotuj na twardo 1 jajko, obierz i zetnij koniec, by stało.

2. Umytą paprykę pokrój na trójkąciki i ułóż na szczycie jajka, aby przypominały koguci grzebień.

3. Z jednej strony jajka zrób z papryki dziób, a z pietruszki oczy.

4. Z kilku gałązek zieleniny zrób ogon i wetknij go w jajko po przeciwnej stronie niż dziób.

5. Surowe jajko rozetrzyj z białym serem i masłem. Dopraw solą.

6. Z masy uformuj jajeczka. Obtocz je w posiekanej zieleninie i ułóż dookoła kogucika, tak by tworzyły wianek.

Przepis na jajeczny kogucik polecamy maluchom od 2. roku życia!

Przepisy: Małgorzata Strucińska, dietetyk

Więcej wielkanocnych przepisów na www.wielkanoc.smaker.pl 


Dowiedz się więcej na temat: jaja | danie z jajka | jajeczny kogucik | przepisy na dania z jajek

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje