Jagodzianki

Prezentujemy przepis na przepyszne jagodzianki. Musisz go wypróbować!

Jagodzianki
Jagodziankizdronet

Składniki:

  • 100 g drożdży
  •  1/2 l mleka
  •  3 jajka (2 żółtka; 1 całe)
  •  1 szk cukru
  •  1 kg mąki
  •  1 kostka masła
  •  400 g jagód


Sposób przygotowania:Do miseczki wlewamy mleko, łyżeczkę mąki i cukru i rozdrobnione drożdże. Przykrywamy i zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy żeby troszkę ostygło.

Jajka tzn. 2 żółtka i 1 całe ucieramy z cukrem. Białek z tych 2 jajek nie wolno wyrzucać. Przydadzą się trochę później. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy przesianą mąkę i jajka z cukrem. Wszystkie te składniki mieszamy. Na koniec dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy ciasto.

Odstawiamy ciasto na ok 90 minut w ciepłe miejsce, aby urosło.  W tym czasie przygotowujemy sobie jagody, które myjemy i osuszamy. Trzeba do nich dodać trochę zwykłej mąki, żeby nie puszczały zbyt dużo soku podczas pieczenia.

W tym czasie też, smarujemy 2 duże blachy tłuszczem. Przygotowujemy sobie blat do wałkowania. Wysypujemy go koniecznie mąką. Ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm. Wycinamy koła( zazwyczaj robię to większą szklanką, albo kubeczkiem metalowym 0,5l). Na środek koła kładziemy pół łyżeczki jagód i tyle samo cukru. Składamy na pół, zaklejamy,formujemy bułeczki i układamy na jednej z blach sklejeniem do dołu. Następne sztuki robimy tak samo. Trzeba pamiętać o tym, że bułeczki będą rosły i nie mogą dotykać do siebie na blaszce.

Jak już cała blacha jest wyłożona bułeczkami zostawiamy je jeszcze chwilę, aby urosły, a potem smarujemy je białkiem, które zostało i posypujemy cukrem. Teraz są już gotowe do pieczenia, przez 15 minut w ok 180 stopniach. Gdy pierwsza porcja się piecze robimy drugą.

Z tego przepisy wychodzi ich naprawdę sporo( oczywiście uzależnione jest to od ich wielkości). Ja piekę je na kilka razy.

Smacznego!

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas