​Hummus z bobu

Przepis z książki "Hummusy i pasty" Konrada Budzyka.

Składniki

  • 1 kubek bobu
  • 8 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów (lub oliwy z oliwek albo oleju rzepakowego)
  • 2 łyżki tahini
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ¼ małej czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 7 łyżek wody

Sposób przygotowania:

W garnku zagotuj litr wody z odrobiną soli i cukru. Do wrzątku wsyp bób i gotuj 10 minut od momentu zagotowania. Następnie ziarna odcedź, ostudź i obierz.

Reklama

Obierz ząbek czosnku.

Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotową pastę najlepiej podać w płaskiej miseczce.

Jeżeli używasz suszonych pomidorów bez zalewy, przed przygotowaniem hummusu zalej je gorącą wodą na 15 minut, żeby zmiękły. Odcedź i dodaj do pozostałych składników.

Na 100 g: Kalorie 126 kcal Białko 5,9 g Tłuszcz 7,5 g Węglowodany12,1 g Błonnik 0,6 g

Przepis pochodzi z książki "Hummusy i pasty" Konrada Budzyka. Wydawnictwo Znak. Premiera: lipiec 2017.

Konrad Budzyk, dietetyk, weganin i bloger (blendman.pl), sprawi, że zdrowe warzywa i owoce pojawią się na twoim stole w nowej, zaskakującej postaci.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje