Gulasz z ziemniakami

Takie danie zrobisz szybko i bez wysiłku. Posmakuje całej rodzinie.

Składniki na 4-5 porcji:

Reklama


  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 40 dag mielonego mięsa, np. wieprzowo-wołowego,
  • 3-4 łyżki pasty pomidorowej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • sól pieprz.


Sposób przygotowania:

Ziemniaki wyszoruj i gotuj w osolonej wodzie 15 min. Po przestudzeniu przełóż do żaroodpornego naczynia, skrop olejem i posyp rozmarynem. Piecz 15-20 min w temp. 180°C.

Cebulę drobno posiekaj. Do pasty pomidorowej dodaj mąkę, wymieszaj, by nie było grudek. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij.

Dodaj mięso, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż 5-7 min. Wlej bulion oraz wino, duś na średnim ogniu około 15 min. Następnie dodaj pastę pomidorową i gotuj jeszcze 10 min. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Sosem polej pieczone ziemniaki.

Rada: Do dania możesz przygotować sos jogurtowo-majonezowo-cytrynowy. Do 15 dag majonezu dodaj 20 dag gęstego jogurtu naturalnego, 2 łyżki soku z cytryny oraz 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.


Dowiedz się więcej na temat: gulasz

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje