Grzybowe cuda od Ewy Wachowicz. Nigdy już nie zrobisz słoików z innego przepisu

Sezon na grzyby pełną parą. W mojej spiżarni nie może zabraknąć tych marynowanych. Marynować można praktycznie wszystkie leśne grzyby. Ja najbardziej lubię: prawdziwki, maślaki oraz podgrzybki. Najczęściej wybieram najmniejsze okazy, a te większe suszę lub robię z nich sos - mówi Ewa Wachowicz. Oto, jak marynować grzyby wg jej przepisu.

Przetwory z grzybów - przepis Ewy Wachowicz
Przetwory z grzybów - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera

Marynowane grzyby

 Składniki

  • małe leśne grzyby (prawdziwki, podgrzybki, maślaki)
  • sól

Składniki zalewa

  • 1 litr wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 4 łyżki cukru
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 10 ziaren ziela angielskiego

Jak przygotować grzyby marynowane wg Ewy Wachowicz?

  1. Przygotować marynatę. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, dodać liście laurowe, gorczycę i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować kilka minut. Po tym czasie dodać ocet i już tylko gotować minutę. 
  2. Przygotować grzyby. Oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą. Maślaki należy obrać ze skórki. Jeśli trafi się większy grzyb przekroić. 
  3. Wsypać grzyby do osolonego wrzątku i gotować od 5 do 7 minut. Jeśli są to rydze to nawet 10 minut.
  4. Do wcześniej wyparzonych słoików nałożyć grzyby i zalać marynatą (marynata musi całkowicie zakrywać grzyby). 
  5. Pasteryzować w piekarniku 20 minut w temperaturze 100 st. C.

Rydze w zalewie musztardowej

rydze
rydze123RF/PICSEL

Składniki 

  • 600 g rydzów
  • 4 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta

Składniki na marynatę:

  • 200 ml wody
  • 150 octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 6 liści laurowych

Składniki na zaprawę:

  • 1 słoiczek musztardy Dijon
  • 1 słoiczek musztardy miodowej
  • 200 ml oleju                                     

Jak przygotować rydze w zalewie musztardowej?

  1. Rydze oczyścić i pokroić na kawałki. 
  2. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Przełożyć do gorącej marynaty, wymieszać i gotować przez 10 minut. Następnie odcedzić i wystudzić. 
  3. W misce wymieszać musztardę Dijon i miodową. 
  4. Połączyć z olejem. 
  5. Wrzucić grzyby z papryką. 
  6. Przełożyć do wyparzonych słoiczków.
  7.  Zakręcić i umieścić w ciemnym, chłodnym miejscu.

Pomyłka może cię kosztować życie! Czy ten grzyb jest jadalny?

Pomyłka może cię kosztować życie! Czy ten grzyb jest jadalny?
Naukowcy są pewni. Żyjesz w "błękitnej strefie"? Będziesz cieszyć się lepszym zdrowiemNewseria Lifestyle
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas