Gruzińskie dania, które pokochali Polacy

Kuchnia gruzińska zajmuje pierwsze miejsce w sondażach na temat smaków, których Polacy chcieliby spróbować w 2019 r. Nic dziwnego - jest ona nie tylko bardzo smaczna, ale i sycąca. Sprawdziliśmy, jakie dania cieszą się największą popularnością w restauracjach.

Gruzińska kuchnia jest smaczna i sycąca
Gruzińska kuchnia jest smaczna i sycącamateriały prasowe

- Podstawą kuchni gruzińskiej są mięsa. Dania przygotowywane są głównie na bazie wieprzowiny, wołowiny i jagnięciny. Dodaje się do nich przede wszystkim bakłażany, pomidory i paprykę, które są podstawowymi warzywami w Gruzji. W kuchni ormiańskiej ważne miejsce zajmują również kasze, z których najpopularniejsza to bulgur - mówi Levan Dumbowski, szef kuchni restauracji gruzińsko-ormiańskiej Leo’s Marani.

Oto lista dań, które najchętniej wybierają Polacy:

Chaczapuri - ciasto drożdżowe z nadzieniem serowym. Polacy najchętniej wybierają farsz z sera gruzińskiego lub z mięsem. Chaczapuri adżarskie z serem i jajkiem to bardzo pożywny i sycący posiłek. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe.

Chaczapuri adżarskie
Chaczapuri adżarskie123RF/PICSEL

2. Badridżani nigwizit, czyli tzw. gruzińskie bakłażany, to roladki z grillowanych plastrów bakłażana, nadziewane pastą z orzechów włoskich i gruzińskich ziół. Całość posypana jest pestkami granatu.

Badridżani nigwizit, czyli tzw. gruzińskie bakłażany
Badridżani nigwizit, czyli tzw. gruzińskie bakłażanymateriały prasowe

3. Soko nigwizit to smażone pieczarki nadziewane podobnym orzechowym farszem.

Soko nigwizit
Soko nigwizitmateriały prasowe

4. Charczo megruli - pożywna zupa na bazie duszonej cielęciny, doprawiona aromatycznymi ziołami i orzechami włoskimi.

Charczo megruli
Charczo megruli123RF/PICSEL

5. Lobio - pachnąca kolendrą, wegetariańska potrawa z czerwonej fasoli, podawana w glinianym naczyniu z gruzińskim chlebem, czyli puri.

Pachnące kolendrą lobio
Pachnące kolendrą lobio123RF/PICSEL

6. Chinkali to obowiązkowa pozycja dla miłośników pierogów. Wyróżnia je charakterystyczny kształt sakiewki. Najczęściej wypełnione są mięsnym farszem.

Wypełnione mięsnym farszem gruzińskie chinkali
Wypełnione mięsnym farszem gruzińskie chinkali123RF/PICSEL
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas