Gruszki na bezach

Gruszki to owoce niedoceniane. Jako jedne z nielicznych zawierają jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Jedzmy je jak najczęściej, dla zdrowia i przyjemności.

Składniki:


  • 2 gruszki ugotowane w syropie
  • 2 opakowania twarożku waniliowego
  • ½ czekolady mlecznej
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • wiórki czekoladowe

Reklama


Bezy

  • 10 białek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 5 dkg wiórek kokosowych


Sposób przygotowania:

Z białek ubić sztywną pianę. Dodać powoli cukier i cukier waniliowy. Wsypać wiórka i delikatnie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać szprycą podłużne bezy. Suszyć około 4 godziny w temperaturze 80 stopni C. Pozostawić w piekarniku do zupełnego ostygnięcia. Ostrożnie, aby się nie pokruszyły zdejmować z blaszki. Gruszki odsączyć na sitku.

Czekoladę stopić, delikatnie dodawać do serka, wymieszać. Ułożyć gruszki w salaterce, nałożyć serek czekoladowy i posypać wiórkami czekoladowymi.

Dowiedz się więcej na temat: deser

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje