Gnocchi z brokułami

Włoskie kluski ziemniaczane w niecodziennym sosie.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • łyżka masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 roztrzepane jajka
  • kilka różyczek brokułu
  • pół szklanki śmietany
  • śmietankowy serek topiony
  • ząbek czosnku

Przygotowanie

1. Obierz i ugotuj ziemniaki. Odcedź i gdy ostygną, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj drewnianą łyżką z jajkami i masłem. Mąkę dodaj na końcu. Dobrze wyrób ciasto. Podziel na dwie części, z każdej zrób wałeczek.

Reklama

2. Pokrój na małe kawałki i formuj okrągłe kluseczki. W tej pracy chętnie pomoże ci twój maluch! Wrzucaj do wrzątku partiami i gotuj około 2 minut od wypłynięcia.

3. Przygotuj sos: w garnku rozpuść serek ze śmietaną. Dodaj posiekany czosnek. Gotuj, mieszając, do uzyskania gładkiego sosu. Dopraw. Różyczki brokułu wrzuć do wrzątku i podgotuj chwilę.

Dowiedz się więcej na temat: gnocchi

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje