Frytki? Niekoniecznie

Dzieci zazwyczaj je uwielbiają. Tymczasem rodzice nie wiedzą, że powinni swoje pociechy trzymać z daleka od frytek.

Nie warto ziemniaków zamieniać na frytki. Średniej wielkości ziemniak gotowany - klasycznie lub na parze - to około 99 kcal. Ten sam ziemniak w formie frytek to już 336 kcal.

Reklama

Kaloryczność wzrasta więc ponad trzykrotnie, ale nie to jest najgorsze.

Proces smażenia ziemniaków w tłuszczu powoduje wytworzenia akrylamidu - organicznego związku chemicznego. Powstaje on podczas obróbki termicznej (smażenia) produktów zawierających skrobię (węglowodany).

Największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają frytki i chipsy ziemniaczane.

Sam ziemniak jest istotnym źródłem witaminy C, magnezu  i potasu. Poprawia perystaltykę jelit, goi podrażnienia. Ma działanie przeciwwrzodowe.

Źródłem tej właściwości ziemniaków jest zawarta w nich witamina U (występuje ona też w soku z surowej kapusty). Ziemniak wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Hamuje rozwój grzybów i bakterii oraz niszczy je.

Ewa Koza, mamsmak.com

Dowiedz się więcej na temat: frytki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje