Fit placuszki z siemieniem lnianym. Doskonale smakują nie tylko na diecie

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Dietetyczne placuszki przygotujemy z płatków owsianych, serka wiejskiego, bananów czy odżywek białkowych. A gdyby tak pójść o krok dalej i wzbogacić ich skład o kolejny zdrowy dodatek? Prezentujemy przepis na przepyszne placuszki z siemieniem lnianym, które idealnie sprawdzą się nie tylko na diecie redukcyjnej, ale także będą stanowiły smakowitą odmianę od tradycyjnie serwowanych śniadań czy kolacji. Jak przygotować placki z dodatkiem siemienia lnianego? Sprawdź już teraz.

Placuszki z siemieniem lnianym nie tylko doskonale smakują, ale przede wszystkim są zdrowe
Placuszki z siemieniem lnianym nie tylko doskonale smakują, ale przede wszystkim są zdrowe123RF/PICSEL

Dlaczego warto włączyć siemię lniane do odchudzania?

Siemię lniane to składnik polecany zwłaszcza osobom na diecie redukcyjnej. Wyróżnia się silnymi właściwościami odchudzającymi, które bazują na zdolności do zapewniania uczucia sytości. Siemię, obfitując w błonnik pokarmowy, dodatkowo reguluje procesy trawienne. Skutecznie zmniejszony apetyt przekłada się na rzadsze sięganie po przekąski, a tym samym ogranicza dzienne spożycie kalorii.

W składzie siemienia lnianego znajdziemy liczne składniki odżywcze. Na liście znalazły się m.in.:

  • witamina A,
  • witamina D,
  • witamina E,
  • witamina K,
  • witaminy z grupy B,
  • magnez,
  • potas,
  • żelazo,
  • kwasy omega-3,
  • kwas foliowy.

Regularne przyjmowanie siemienia lnianego może skutecznie obniżyć zbyt wysoki poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Wystarczy poprawa tych dwóch parametrów, by dodatkowo przyspieszyć odchudzanie. Wzbogacenie posiłków siemieniem lnianym sprawi, że zwiększy się ich sytość, a to przełoży się na spożywanie o wiele mniejszych porcji.

Placuszki z siemieniem lnianym

Nasiona siemienia lnianego nadają się do spożycia na surowo, ale można z nich także przygotować wywar, odwar, a nawet kisiel. Jeśli jednak żadna forma nie wydaje nam się zbyt zachęcająca, postawmy na przemycenie składnika w smacznych placuszkach.

Siemię lniane to doskonały dodatek do placuszków
Siemię lniane to doskonały dodatek do placuszków123RF/PICSEL

Składniki na placki z siemieniem lnianym

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 garść nasion chia,
  • 4 jajka,
  • 1 garść siemienia lnianego.

Jak przyrządzić dietetyczne placki z siemieniem lnianym?

  1. Zaczynamy od wymieszania w miseczce płatków owsianych, nasion chia oraz siemienia lnianego. Płatki owsiane może wcześniej zblendować, by powstała z nich sypka mąka.
  2. W kolejnym kroku do suchych składników wbijamy jajka i całość porządnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę na placuszki odstawiamy na bok na 5-10 minut. W tym czasie nasiona chia zdążą napęcznieć.
  3. Blaszkę do pieczenia zabezpieczamy papierem, a następnie nakładamy łyżką porcję masy. Surowe placuszki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 15-20 minut.
  4. Gotowe placuszki z siemieniem lnianym podajemy z ulubionymi dodatkami, m.in. świeżymi lub mrożonymi owocami, jogurtem naturalnym, orzechami czy syropem klonowym. Smacznego!
„Zdrowie na widelcu”: Jak mielić siemię lniane? Ważny jest jeden szczegółPolsat Cafe

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas