Figi i śliwki

Figi i śliwki są doskonałą przekąską. Sprawdź, dlaczego warto je jeść.

Śliwki są bogate w wapń, fosfor, magnez i żelazo oraz pektyny.
Śliwki są bogate w wapń, fosfor, magnez i żelazo oraz pektyny. 123RF/PICSEL

Figi świetne na przekąskę

Te, typowe dla klimatu śródziemnomorskiego, owoce zawierają mnóstwo witamin z grupy B, sporo błonnika oraz wapń i magnez.

Figi suszone, dostępne przez cały rok, to świetna słodka przekąska dla dzieci, zastępująca mniej wartościowe batoniki czy cukierki. Lepiej wybierać te ekologiczne, gdyż nie zawierają dodatków konserwujących.

Śliwki pełne słodyczy

Są aromatyczne i soczyste, a ponadto bogate w wapń, fosfor, magnez i żelazo oraz pektyny.

Odmiany deserowe, jak Ulena lub Althana, można podać (bez pestki i skórki) nawet niemowlęciu po 8. miesiącu. Z kolei węgierki doskonale nadają się na ciasto (np. placek ze śliwkami), knedle, powidła i kompoty.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas