Ewa Wachowicz: Co na śniadanie? Proste przepisy z pieczywem w roli głównej

Chyba zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie śniadania bez pieczywa. Najczęściej jemy kanapki, ale bułkę czy kromkę można wykorzystać również w inny sposób. Dzisiaj przygotowałam dla was kilka propozycji.

Ewa Wachowicz poleca przepisy na śniadanie
Ewa Wachowicz poleca przepisy na śniadanieArchiwum autora

Chrupiące tosty francuskie

Świeża bagietka albo chrupiący chleb - uwielbiam! Chcę was jednak przekonać do tego, że nawet z czerstwego pieczywa można “wyczarować" ciekawe śniadanie. Co powiecie na tosty francuskie?

Składniki:

  • czerstwe pieczywo
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • pieprz
  • masło klarowane
  • ser żółty
  • plastry wędliny
  • plastry wędzonej ryby
  • konfitura

Opis przygotowania:

Jajka rozkłócić i zmieszać z mlekiem, przyprawić solą (w wersji wytrawnej można dodać pieprz). Pieczywo zanurzyć w masie jajecznej, usmażyć na maśle - z dwóch stron.

  • Serwować z dodatkami - wedle uznania, np. z serem żółtym i ketchupem, plastrami wędliny, rybą wędzoną lub na słodko z konfiturą posypane cukrem pudrem.  
  • Aby uatrakcyjnić potrawę można nadać tostom różne kształty, przykładowo wycinając z pieczywa krążki za pomocą pierścienia.

    Bułki zapiekane z jajkiem

    Jajko w bułce - palce lizać!
    Jajko w bułce - palce lizać!archiwum prywatne

    Inną propozycją są bułki zapiekane z jajkiem.

    Składniki:

    • 4 bułki
    • masło do posmarowania
    • łosoś wędzony w plastrach lub szynka konserwowa
    • 4 łyżki musztardy francuskiej
    • 4 jajka
    • pęczek koperku
    • sól
    • pieprz
    • tarty parmezan

    Opis przygotowania:

    Z bułek odciąć górę, środki wydrążyć.

  • Powstałe w ten sposób miseczki posmarować miękkim masłem, wyłożyć plastrami wędzonego łososia lub szynką konserwową - tak, by powstało coś w rodzaju gniazda.
  • Do każdego dodać po łyżce musztardy z całymi ziarnami gorczycy, rozsmarować. Posypać posiekanym koperkiem. 
  • Wybić jajka. Przyprawić solą i pieprzem. 
  • Zapiec w piekarniku (180 st. C, pieczemy do momentu, w którym zetnie się białko).
  •  Przed podaniem oprószyć tartym parmezanem.
  • Jajecznica na bagietce

    Alternatywa dla klasycznej jajecznicy
    Alternatywa dla klasycznej jajecznicyArchiwum autora

    Jeśli lubicie jajecznicę, to polecam wam przygotowanie jej.. na bagietce! Smacznie i oryginalnie.

    Składniki:

    • 1 bagietka
    • 4 jajka
    • 2 plasterki szynki konserwowej
    • ½ cebuli
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki mleka
    • sól
    • pieprz
    • kawałek sera żółtego
    • szczypiorek do dekoracji

    Opis przygotowania:

    1. Masło roztopić na patelni. Na gorącym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucić pokrojoną w paski szynkę.
    2. Jajka wybić do miski, przyprawić solą i pieprzem. Dodać trochę mleka i roztrzepać rózgą. Przelać na patelnię z cebulą i szynką. Usmażyć jajecznicę (lekko ściętą).
    3. Z bagietki odciąć górę. Środek wydrążyć. Nałożyć jajecznicę. Posypać startym serem. Zapiec w piekarniku. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

    Jajka sadzone w chlebie

    Wrócę jeszcze na chwilę do czerstwego pieczywa. Wystarczy wydrążyć środki kromek i w to miejsce “posadzić" jajko. Będzie efektownie! Chleb może też oczywiście być świeży.

    Składniki:

    • 4 kromki chleba np. tostowego
    • 4 jajka
    • 1 łyżka masła klarowanego
    • sól
    • pieprz
    • kawałek twardego sera żółtego

    Opis przygotowania:

    1. W kromkach wydrążyć środki za pomocą pierścienia lub nawet szklanki. Masło roztopić na patelni i na nim najpierw z jednej strony przesmażyć kromki.
    2.  Odwrócić na drugą stronę i wbić do chleba jajka, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć pod przykryciem do momentu aż białko się zetnie ale żółtko pozostanie płynne.
    3. Przełożyć na talerz i zetrzeć na każdą porcję ser żółty.

    Pieczywo, które nie jest świeże, nie powinno lądować w koszu na śmieci. Da się wykorzystać je na wiele sposób. Nie tylko tych powyższych. Można je zetrzeć na bułkę tartą albo namoczyć w wodzie i dodać do mięsa mielonego i usmażyć kotlety.

    Moi drodzy, śniadanie nie musi być nudne. O ile kanapki smakują chyba wszystkim, o tyle warto wykorzystać pieczywo w inny, często oryginalny, sposób.

    „Ewa gotuje”: Jajka po tureckuPolsat
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas