Dynia: Co trzeba o niej wiedzieć?

Dynia to wdzięczne i zdrowe warzywo, które pojawia się masowo na naszych stołach jesienią. Nie tylko wykazuje się wieloma wartościami odżywczymi, ale także jest niskokaloryczna. Do zalet dyni warto doliczyć również fakt, że jest ona bardzo wszechstronna: można z niej przygotować wiele dań wytrawnych, ale także wyśmienitych deserów. Zanim jednak sięgniemy po dynię, warto wiedzieć o niej więcej oraz przekonać się o jej wyjątkowych właściwościach.

Dynię można jeść na wiele sposobów. Każdy znajdzie coś dla siebie
Dynię można jeść na wiele sposobów. Każdy znajdzie coś dla siebie123RF/PICSEL

Dynia: Parę słów o warzywie

Dynia jest warzywem, które tworzy się na jednorocznej roślinie o tej samej nazwie. W zależności od odmiany może mieć różną wielkość. Najczęściej na długich i bardzo rozłożystych łodygach pojawiają się te smaczne warzywa. Dynia pochodzi z Ameryki Północnej, jednak uprawiana jest w wielu miejscach na całym świecie! Warzywo najczęściej kojarzone jest wyłącznie - niesłusznie - z Halloween. Jednak trzeba wiedzieć, że dynia to wiele gatunków (około 20), które mogą być wykorzystywane w sztuce kulinarnej na wiele sposobów, a także być oryginalną ozdobą naszych domów lub ogrodów.

Odmiany dyni

Nie sposób opisywać każdej odmiany dyni, choć wszystkie z nich są godne uwagi. Najciekawszą z nich jest dynia ozdobna, która - w przeciwieństwie do swoich kuzynek - nie jest jadalna, ale zachwyca swoimi kolorami. Jednak najpopularniejszą dynią jest gatunek olbrzymi. Jak sama nazwa wskazuje, osiąga pokaźne rozmiary, a jej waga może przekraczać czasami nawet kilkaset kilogramów. Niestety, dynia olbrzymia charakteryzuje się grubą skórką, którą trzeba przed spożyciem usunąć. Godne uwagi są również dynia hokkaido (jej skórka, choć twarda, pod wpływem obróbki termicznej staje się miękka), piżmowa (ma ciekawy, podłuży kształt) oraz makaronowa (po jej zapieczeniu, miąższ rozwarstwia się i przypomina makaron).

Co można znaleźć w dyni?

Dynia piżmowa wyróżnia się oryginalnym, podłużnym kształtem
Dynia piżmowa wyróżnia się oryginalnym, podłużnym kształtem123RF/PICSEL

Dynia to nie tylko smaczne i godne polecenia warzywo. Trudno znaleźć osobę, która za nią nie przepada, ale jeśli kogoś nie przekonują walory smakowe dyni, powinien zainteresować się jej właściwościami zdrowotnymi. A co w dyni można znaleźć? To bogate źródło beta-karotenu (prowitaminy wit. A), który korzystnie działa na organizm. Przede wszystkim ze względu na fakt, że zaliczana jest do naturalnych przeciwutleniaczy, a także może chronić wzrok (korzystnie działa na znajdującą się w oku plamkę żółtą). Beta-karoten korzystnie wpływa na kondycję skóry, ponieważ sprzyja jej regeneracji, opóźnia procesy starzenia się komórek, a także chroni ją przed promieniowaniem UV.

Ale to nie koniec korzystnych substancji znajdujących się w dyni! To także źródło witamin z grupy B, a także witaminy C, której chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Dynia także zapewnia solidną dawkę potasu i magnezu, które w duecie mogą pomagać na układ krążenia: normalizować ciśnienie tętnicze krwi, redukować ilość tzw. złego cholesterolu, a także chronić przed groźnymi chorobami - zawałem czy udarem. W dyni obecne jest jeszcze żelazo, wapń oraz fosfor.

Jedz dynię na zdrowie!

Dynia jest cennym warzywem, jeśli trapią nas problemy żołądkowe. Wszystko to ogromna zasługa obecnego w niej błonnika pokarmowego. To właśnie on reguluje pracę żołądka i jelit - przyspiesza metabolizm, pomaga się im oczyścić, a także ułatwia usunąć zalegające w nich złogi. To także dobry sposób, który ułatwia wchłanianie cennych substancji, za to usuwa nagromadzone w organizmie toksyny. Dynię można jeść bez obaw o utratę smukłej i szczupłej sylwetki, ponieważ zawiera niewiele kalorii. W 100 gramach miąższu dyni znajduje się nie więcej niż 30 kcal.

Pestki dyni

Pestki z dyni to smaczna i zdrowa przekąska
Pestki z dyni to smaczna i zdrowa przekąska123RF/PICSEL

Sporo mówi się o miąższu dyni i jego zastosowaniach. Ale warto przypomnieć, że wspaniałą przekąską i rarytasem są znajdujące się w jej wnętrzu pestki! W porównaniu do warzywa są one bardzo kaloryczne, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zajadać je regularnie, tylko w mniejszej ilości. Włączenie pestek dyni do jadłospisu to zapewnienie organizmowi wielu cennych substancji odżywczych: przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych omega, które korzystnie działają na układ krążenia oraz nerwowy. Ponadto pestki dyni są źródłem witaminy E - to właśnie ona pomaga chronić włosy, skórę i paznokcie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas