Domowe przetwory: Marynowane buraczki na zimę

Jesienne porządki w polach, to między innymi czas wyrywania buraków ćwikłowych. Jeśli tegoroczne zbiory były obfite, zapewne zastanawiasz się co zrobić z buraków? Te czerwone warzywa dobrze się przechowują, więc przez całą zimę można cieszyć się ich smakiem. Jednak jeśli szukasz czegoś niesztampowego, z pewnością zainteresują cię marynowane buraczki na zimę.

Marynowane buraczki na zimę
Marynowane buraczki na zimę123RF/PICSEL

Burak: Właściwości

Buraki zawierają silne przeciwutleniacze, dzięki czemu zapobiegają starzeniu się i chronią przed bakteriami i wirusami. Syrop z buraka pomaga na kaszel i wzmacniać odporność. Jest zalecany przy przeziębieniach i grypie. Warto jeść to czerwone warzywo profilaktycznie, by ustrzec się nowotworów. Buraki podawane są przy anemii i białaczce. Mają pozytywny wpływ na układ krwionośny oraz trawienny.

Marynowane buraczki: Przepis

Jeśli zastanawiasz się: co zrobić z buraków — ciekawym pomysłem będą marynowane buraczki na zimę. Aby je przygotować, potrzebujesz: kilograma czerwonych buraków, sześciu szklanek wody, szklanki octu, 4 - 5 łyżek cukru, 2 - 3 łyżek soli, kilku ziaren ziela angielskiego i 3 - 4 liście laurowe.

Domowe przetwory: Buraczki marynowane w zalewie octowej

Buraczki w zalewie octowej
Buraczki w zalewie octowej123RF/PICSEL

Domowe przetwory z buraków przygotujesz według następujących kroków:

  1. Umyte, ale nie obrane buraki ugotuj. Odstaw do przestygnięcia.

  • Gdy warzywa nie parzą ci już palców, ale są jeszcze ciepłe obierz je ze skórki — usuniesz ją z łatwością.

  • Pokrój buraczki w plastry bądź ćwiartki i włóż do słoików, tak by ciasno wypełniały ich wnętrze.

  • W garnku zagotuj wodę, ocet, cukier, sól i przyprawy.

  • Gdy zalewa jest jeszcze gorąca, napełnij nią słoiki z burakami.

  • Dobrze zakręć domowe przetwory na zimę i zapasteryzuj.

  • Marynowane buraczki na zimę: Jak podawać?

    Marynowane buraczki do doskonały dodatek do obiadu. Można wykorzystać je do przygotowania barszczu lub jako dodatek do sałatek. Buraczane domowe przetwory na zimę świetnie komponują się z gorgonzolą czy owczymi serami takimi jak bryndza, oscypek i feta. Warto dodawać marynowane buraczki do sałatek śledziowych. Można też upiec z nimi pizzę po polsku!

    Smacznego!

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas