Domowe przetwory

Jak zrobić zdrowe przetwory z gruszek, śliwek i jabłek, żeby smyk mógł je jeść zimą?

Lepiej nie używać gotowych cukrów żelujących. Są w nich konserwanty, które mogą uczulać
Lepiej nie używać gotowych cukrów żelujących. Są w nich konserwanty, które mogą uczulać123RF/PICSEL

Podstawą są dobrej jakości świeże i dojrzałe owoce, które trzeba dokładnie umyć, wysuszyć, usunąć pestki, a potem gotować z cukrem aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów, pamiętając, że innych proporcji owoców i cukru wymagają konfitury, a innych powidła czy dżemy.

Domowe przetwory lepiej smażyć krótko, by nie traciły witamin.

Wrzący dżem należy nakładać do czystych, wyparzonych słoików. Po wytarciu brzegu, każdy słoik trzeba natychmiast zamknąć za pomocą wcześniej wygotowanej zakrętki.

Potem słoiki pozostawiamy odwrócone do góry dnem do wystygnięcia. Warto wypróbować przepisy z kombinacji owoców o dużej zawartości pektyn, czyli jabłek, gruszek, śliwek.

Lepiej nie używać gotowych cukrów żelujących. Są w nich konserwanty, które mogą uczulać.

Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas