Domowe drożdżowe

To ciasto drożdżowe smakuje idealnie. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.

To ciasto smakuje doskonale
To ciasto smakuje doskonale123RF/PICSEL

Składniki:

  • 10 dag masła
  • 400 ml mleka
  • 4 dag drożdży
  • 5 łyżek + 10 dag cukru
  • 40 dag mąki
  • sól
  • 8 jajek
  • po 30 dag czerwonego i zielonego agrestu
  • 60 dag kwaśnej śmietany
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz i mąka do blachy

Przygotowanie:

1. Masło stopić. Podgrzać lekko 200 ml mleka, wymieszać je z drożdżami oraz 1 łyżką cukru. Odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać do miseczki, dodać szczyptę soli oraz 10 dag cukru. Zrobić wgłębienie. Wlać do niego zaczyn drożdżowy. Wbić 1 jajko. Zagnieść ciasto. Pod koniec zagniatania wlać stopione i przestudzone masło. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miseczki odstawić je pod przykryciem na ok. 30 minut.

2. Agrest przebrać, umyć, osuszyć. Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym, 4 łyżkami cukru, pozostałymi 7 jajkami oraz resztą mleka. Blachę 32 x 39 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagnieść. Rozwałkować na placek. Wylepić nim przygotowaną formę. Odstawić jeszcze na 10 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.

3. Placek posypać owocami. Lekko wcisnąć je w ciasto. Wierzch posmarować masą śmietanowo- jajeczną. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C. Piec 30 minut. Po wystudzeniu placek oprószyć cukrem pudrem.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas