Dobra praktycznie dla każdego

​Z każdym dniem staje się tańsza. Wkrótce zagości w większości polskich domów. Mowa o fasolce szparagowej, która występuje najczęściej w dwóch odmianach. Ta roślina strączkowa aż kipi od witamin i składników mineralnych. Jest doskonała w kuchni, wspomaga odchudzanie i ciążę.

Fasola szparagowa jest świetna na odchudzanie
Fasola szparagowa jest świetna na odchudzanie123RF/PICSEL

Jak gotować fasolkę?

Jeżeli chcemy zrobić z fasolki osobne danie, to wrzucamy ją do gotującej się wody. Tylko wtedy zachowa większość swoich soków. W zależności od tego czy jest to młoda, czy stara fasola, gotujemy od 5 do 15 minut. Zaraz po wrzuceniu fasoli do wody solimy do smaku. Niektórzy zalecają dodanie również łyżeczki cukru. Gotujemy do miękkości. Wodę po gotowaniu można, a nawet należy wykorzystać jako bazę do sosów i zup.

Jeżeli fasolka szparagowa ma być składnikiem zupy, to po przepłukaniu wkładamy ją do zimnej wody, w której będziemy gotować również inne warzywa. Tylko wtedy aromat przejdzie do wywaru i poprawi wrażenia smakowe.

Odcedzoną i przepłukaną zimną wodą fasolkę podajemy na stół. W Polsce często stosowane jest połączenie fasoli z usmażoną na maśle bułką tartą, ale nie jest to najbardziej zdrowy zestaw. Poszukujących zdrowych połączeń, zachęcamy do wykorzystania zarodków pszennych.

Zielona czy żółta?

Dostępne w Polsce odmiany fasoli szparagowej różnią się odrobinę właściwościami. Żółta zawiera więcej potasu odpowiedzialnego przede wszystkim za prawidłową pracę mięśni i dobrą koncentrację. Z kolei zielona odmiana fasoli jest bogatsza w kwas foliowy, niezbędny w czasie ciąży oraz prowiataminę A, wpływającą korzystnie na narząd wzroku.

Poza tym w obu odmianach znajdziemy witaminę B6 i żelazo. W połączeniu z kwasem foliowym otrzymujemy trio niezbędne w diecie osób cierpiących na niedokrwistość. By nie tracić zawartego w fasolce żelaza, warto ją gotować na parze lub piec w piekarniku. Łącząc fasolkę z czerwoną papryką czy nacią pietruszki zwiększymy przyswajalność cennych pierwiastków.

Zamiast makaronu

Niska wartość energetyczna fasoli szparagowej oraz równie niski indeks glikemiczny stawiają ją w pierwszym szeregu warzyw odchudzających. Jednocześnie, dzięki wysokiej zawartości błonnika jest warzywem bardzo sycącym. Z powodzeniem można stosować ją jako zamiennik makaronu, łącząc z włoskimi sosami i wzbogacając jej naturalny smak.

Dobra dla dzieci

Fasola szparagowa należy do grupy najłatwiej strawnych warzyw strączkowych. Karmiące mamy muszą z niej zrezygnować tylko w pierwszych tygodniach po urodzeniu malucha. Później można włączać ją na stałe do diety. Dzieci mogą jeść ją bez obaw już od siódmego miesiąca życia.

Czy fasolka może być szkodliwa?

Nie należy jeść surowej fasoli szparagowej. W tej postaci wywołuje bóle brzucha i wymioty.

Prawdziwa fasolka po bretońsku - szybki przepisInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas