Dlaczego warto pić kawę z cykorii?

Kawa z cykorii nie powinna być tak naprawdę określana mianem zarezerwowanym dla napoju z ziaren kawowca. Jednak jej smak i aromat łudząco przypominają prawdziwą kawę, dzięki czemu tak też jest nazywana. Po napój z cykorii mogą sięgać wszyscy, którzy uwielbiają smak kawy, ale nie mogą jej pić ze względu na zawartość kofeiny. Kawa z cykorii ma przy tym wiele innych zalet, które sprawiają, że warto pić ten napój. Zawiera inulinę, dzięki której uznana jest za prebiotyk wspierający prawidłowy rozwój flory bakteryjnej jelit. Wspomaga więc odporność i chroni organizm przed infekcjami. Usprawnia również trawienie, oczyszcza organizm z toksyn, a także obniża poziom cukru i pomaga schudnąć. Reguluje także ciśnienie i cholesterol, przez co zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego. Jakie jeszcze właściwości posiada kawa z cykorii? Kiedy warto po nią sięgać?

Dlaczego warto pić kawę z cykorii?
Dlaczego warto pić kawę z cykorii?©123RF/PICSEL

Czym jest kawa z cykorii?

Kwiaty cykorii
©123RF/PICSEL

Kawa z cykorii to napój bezkofeinowy przygotowany na bazie korzeni cykorii. Jest to grupa roślin obejmujących osiem gatunków, które rosną w umiarkowanie ciepłych strefach Europy, Afryki i Azji. Są to rośliny wykorzystywane już od starożytności w medycynie ludowej ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. W Polsce najpopularniejszymi gatunkami są: cykoria sałatowa z jadalnymi liśćmi o gorzkim, cierpkim smaku, cykoria podróżnicza o niebieskich kwiatach wykorzystywana do leczenia problemów trawiennych i niewydolności wątroby, cykoria korzeniowa uprawiana dla korzenia i liści oraz cykoria korzeniowa biała – szlachetniejsza odmiana cykorii korzeniowej, uprawiana dla żółtych, białych korzeni. To właśnie z nich po wysuszeniu lub uprażeniu powstaje napój nazywany kawą z cykorii. Korzenie te dodawane są również do kaw zbożowych lub naturalnych.

Wartości odżywcze kawy z cykorii

Cykoria to roślina, która jest bogata w wiele cennych składników odżywczych o korzystnym działaniu na zdrowie. Sporządzana na jej bazie kawa również posiada wszystkie te substancje w swoim składzie. Na rynku dostępne są dwa rodzaje tego napoju: kawa zbożowa z palonych ziaren żyta, jęczmienia bądź pszenicy z dodatkiem cykorii i kawa otrzymywana wyłącznie z prażonego korzenia cykorii. Oba rodzaje mają pozytywny wpływ na zdrowie. Kawa z cykorii jest źródłem wielu minerałów i witamin, m.in. magnezu, potasu, żelaza, cynku, wapnia, fosforu, sodu, a także kwasu foliowego, witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Zawiera również sporo błonnika i inuliny, czyli wielocukru, który stymuluje prawidłowy rozwój flory bakteryjnej jelit. Jest to naturalny prebiotyk chroniący organizm przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Kawa z cykorii ma niewiele kalorii (23 kcal na 100 g), a do tego nie zawiera tłuszczu, cholesterolu i cukrów prostych.

Dlaczego warto pić kawę z cykorii?

Właściwości kawy z cykorii
©123RF/PICSEL

Kawa z cykorii jest świetną alternatywą dla zwykłej kawy, gdyż nie zawiera kofeiny, ale również skutecznie pobudza organizm. Korzystnie wpływa przy tym na zdrowie. Dzięki obecności błonnika i inuliny napój ten poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, gdyż przyspiesza przemianę materii, pobudza perystaltykę jelit i reguluje rytm wypróżnień. Dodatkowo pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, przez co zapobiega problemom żołądka i wątroby. Kawa z cykorii daje także uczucie sytości i obniża poziom cukru we krwi. Działa również moczopędnie, dzięki czemu oczyszcza organizm z toksyn. Może więc wspomóc proces odchudzania i utrzymanie odpowiedniej sylwetki. Polecana jest także cukrzykom, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Napój z cykorii obniża również poziom „złego” cholesterolu we krwi i reguluje ciśnienie, więc korzystnie wpływa na serce i zmniejsza ryzyko miażdżycy, nadciśnienia oraz innych chorób układu krążenia.

Zawarta w kawie z cykorii inulina sprawia, że napój ten ma właściwości prebiotyczne. Zwiększa aktywność mikroflory jelitowej, która chroni organizm przed chorobotwórczymi patogenami. Wzmacnia więc odporność i pomaga walczyć z przeziębieniem, grypą oraz infekcjami układu pokarmowego. Kawę z cykorii poleca się również osobom chorującym na kandydozę, gdyż poprzez namnażanie dobrych bakterii przeciwdziała nawrotom i powstawaniu przerostu grzybów Candida. Cykoria jest także źródłem substancji o właściwościach antyoksydacyjnych, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegaj wielu chorobom. Spowalniają też procesy starzenia się i korzystnie wpływają na skórę, niwelując zmarszczki i przebarwienia. Moc witamin z grupy B sprawia natomiast, że kawa cykorii pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy, wspomagając koncentrację i pamięć.

Skutki uboczne i przeciwskazania

Sposób na kawę z cykorii
©123RF/PICSEL

Kawa z cykorii to bardzo zdrowy produkt, ale należy zachować umiar w jej spożywaniu. Nadmiar inuliny może bowiem prowadzić do dolegliwości pokarmowych, np. wzdęć i gazów. Nadużywanie kawy z cykorii może także osłabiać naczynia krwionośne, przez co osoby chorujące na żylaki lub hemoroidy nie powinny pic więcej, niż jedną filiżankę tego napoju dziennie. Kawy z cykorii nie zaleca się też alergikom i dzieciom do trzech lat oraz osobom z zaburzeniami układu nerwowego z powodu możliwości wywołania nadpobudliwości.

Jak przygotować kawę z cykorii?

Gotową kawę z cykorii lub kawę zbożową z dodatkiem cykorii można zakupić w sklepach stacjonarnych i internetowych. Można także przygotować taki napój samodzielnie w domu. W tym celu należy 200 g suszonego korzenia cykorii zalać dwoma szklankami wody, dodać dwie łyżki suszonych lub świeżych liści cykorii i gotować do uzyskania mocnego wywaru. Taki napój wystarczy ostudzić i odcedzić. W celu przyspieszenia procesu odchudzania warto pić go dwa razy dziennie przez dwa tygodnie. W celu zniwelowania goryczki gotowej kawy z cykorii można dodać do niej miód, cynamon, wanilię czy kardamon albo też mleko sojowe, ryżowe lub kokosowe.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas