Dieta pod kontrolą

Wprowadzanie nowości do menu alergika nie jest łatwe. Sprawdź, jak rozszerzać jadłospis dziecka, by nie narazić go na uczulenie.

Jaki produkt spożywczy może spowodować u alergika wysypkę albo ból brzuszka? Trudno to przewidzieć. Każdy, nawet ten powszechnie uznawany za bezpieczny, może okazać się potencjalnym alergenem. Niektóre maluchy mają uczulenie na czekoladę i cytrusy, inne reagują wysypką na marchewkę czy ziemniaki. Podając smykowi nowe danie, bądź czujnym i wnikliwym obserwatorem. Dzięki temu szybciej odkryjesz, czego nie toleruje organizm twojego dziecka. Poznaj prawdziwe i fałszywe twierdzenia dotyczące diety małego alergika.

Reklama

Maluch uczulony na mleko krowie nie może jeść cielęciny i wołowiny. - PRAWDA

Białko mleka krowiego znajduje się we wszystkich produktach pochodzących od krowy. W tej sytuacji mięso bezpieczne dla szkraba to indyk, jagnięcina, królik oraz wieprzowina.

Alergia na mleko krowie może pojawić się tylko u niemowlęcia. - FAŁSZ

Choć alergia na krowie mleko najczęściej występuje już u niemowląt, może objawić się w każdym wieku (nawet u dorosłych!). Wszystko zależy od predyspozycji genetycznych i tego, jak często organizm ma kontakt z alergenem. Dziecko, które po drugim roku życia zaczęło jeść serki, jogurty ma częstszy kontakt z białkiem mleka krowiego i dopiero wtedy może się na nie uczulić. Jeśli maluch reaguje wysypką na duże ilości białka zwierzęcego, zamiast produktów, które je zawierają, warto wymiennie podawać mu białko roślinne zawarte w roślinach strączkowych.

Jeśli twój maluch ma alergię na białko jaja kurzego, może mieć także alergię na mięso kurczaka. - PRAWDA

Najbezpieczniejsze mięsne dodatki do zupek malucha uczulonego na jajka to królik, kaczka, indyk i jagnięcina. Nie podawaj malcowi innych pokarmów, które zawierają jajka w różnych postaciach, np. makaronów, ciast, czekolady i słodyczy. Jajko używane jest często jako środek zagęszczający, emulgator lub substancja nadająca smak - np. w marmoladzie lub ketchupach. Dlatego czytaj etykiety.

Uczulające mleko znajduje się w wielu produktach, które wydają się bezmleczne.- PRAWDA

Jeśli twój maluch ma silną alergię na białko mleka krowiego, powinnaś bardzo dokładnie czytać etykiety produktów spożywczych. Mleko dodawane jest bowiem do wielu produktów, których w ogóle nie podejrzewamy o jego zawartość. Znajduje się np. w wielu rodzajach białego pieczywa (np. tostowym, bułkach grahamkach, sucharach), parówkach, mortadeli, produktach garmażeryjnych, sosach, cukierkach, produktach instant (np. ziemniaczanym puree), a nawet... w margarynie.

Dowiedz się więcej na temat: organizm | diety | uczulenie | białka | objawy | maluch | dziecko | fałszerstwo | dieta | mleko | białko

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje