Delikatny pasztet cielęcy

Oto przepis na pyszny, delikatny pasztet. Część cielęciny można zastąpić ugotowaną i zmieloną czarną lub czerwoną fasolą – pasztet będzie jeszcze zdrowszy.

Pasztet z mięsa cielęcego jest bardzo delikatny.
Pasztet z mięsa cielęcego jest bardzo delikatny. 123RF/PICSEL

Składniki na 4-6 porcji:

  • 60 dag cielęciny
  • po 10 dag cebuli, pieczarek i bułki tartej
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • natka pietruszki
  • 200 ml bulionu
  • 2 jajka
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oleju

1. Cielęcinę drobno pokroić, podsmażyć na oleju z pieczarkami i cebulą, zalać rosołem i dusić do miękkości. Dodać bułkę tartą i jogurt, przestudzić, zemleć.

2. Masę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem1/3 masy połączyć z posiekaną natką i ugotowaną, pokrojoną marchewką. Tę masę rozsmarować na spodzie i brzegach (do wysokości około 1,5 cm) formy, na nią wyłożyć pozostałą masę.

3. Przykryć folią, wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować w piekarniku w temperaturze 225°C około godzinę.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas