Delikatne szaszłyki z klopsikami dla dzieci

Składniki na 4-5 porcje. Przygotowanie: ok. 20 minut (+ chłodzenie); pieczenie: ok. 20 minut. Porcja: 480 kcal.

Składniki

  • 2 małe dymki
  • 500 g mielonego mięsa
  • bułka tarta
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • żółta duża papryka
  • czerwona cebulka
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • mielona słodka papryka
  • suszona natka pietruszki
  • majeranek

Dymki oczyść, odkrój szczypior (możesz dodać go do sałatki lub sosu do szaszłyków). Cebulki posiekaj i dodaj do mięsa. Wsyp tyle bułki tartej, aby po wyrobieniu powstała zwarta masa mięsna.

Wbij jajko. Dopraw przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i resztą przypraw. Wyrób masę, przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut.

Łyżką nabieraj mięso i zwilżonymi dłońmi formuj klopsiki o wielkości zbliżonej do pomidorków. Pokrój paprykę na kwadraty i cebulę na ćwiartki.

Nadziej klopsiki wraz z warzywami na namoczone patyczki. Szaszłyki posmaruj olejem i ułóż na blasze lub tacce. Piecz ok. 20 min, obracając.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje