Czym zastąpić biały cukier?

Jak wiadomo biały cukier to wyłącznie puste kalorie. Oto jego 3 zdrowsze zamienniki.

Bursztynowy kolor cukier trzcinowy zawdzięcza melasie
Bursztynowy kolor cukier trzcinowy zawdzięcza melasie123RF/PICSEL

Warto więc zamienić go na bogatszy odżywczo cukier trzcinowy.

Wprawdzie jest droższy od cukru białego - 1 kg kosztuje około 10 zł, ale znajdziemy w nim m.in. żelazo, potas, fosfor, wapń, cynk i magnez.

Niektórzy lekarze zalecają nierafinowany cukier trzcinowy w przypadku schorzeń żołądka, ponieważ działa osłonowo i bakteriobójczo.

Bursztynowy kolor cukier ten zawdzięcza melasie - nie usuniętej w procesie oczyszczania - która jest źródłem łatwo przyswajalnego żelaza niehemowego.

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas