Czekoladowo-owocowy torcik z bitą śmietaną

Taki tort smakuje doskonale. Na koniec wystarczy posypać go kakao i cukrem pudrem.

Delikatny jak ptasie mleczko!
Delikatny jak ptasie mleczko! 123RF/PICSEL

1. Herbatniki przekładamy do foliowej torebki i wałkiem rozgniatamy na pył. Masło rozpuszczamy i dodajemy do pokruszonych ciastek. Wyrabiamy, aż składniki się połączą. Tortownicę wykładamy masą, łącznie z bokami, i wstawiamy do lodówki na pół godziny.

2. Mleko skondensowane przelewamy do rondla i gotujemy kilka minut na małym ogniu, studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stopniowo dodajemy do mleka, miksując. Gotowy krem czekoladowy wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

3. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec słodzimy 2-3 łyżeczkami cukru pudru.

4. Banany obieramy, kroimy w plasterki i polewamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. 3/4 bananów łączymy z bitą śmietaną i wykładamy na krem czekoladowy. Pozostałe banany układamy na śmietanie. Torcik wyjmujemy z tortownicy, przekładamy na talerz i wstawiamy na godzinę do lodówki. 

Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas