Czekoladowe tiramisu z żelkami

Składniki na 10 porcji. Czas: ok. 30 minut. Porcja: 350 kcal.

Tiramisu ozdób żelkami
Tiramisu ozdób żelkami©123RF/PICSEL

Prostokątną blachę lub szklane naczynie wyłóż połową podłużnych biszkoptów (tzw. kocich języczków). Mleko wlej do rondla, podgrzej. 5 dag czekolady zetrzyj na tarce. Resztę połam, wrzuć do mleka. Ogrzewaj, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Odstaw do schłodzenia.

Biały ser zmiel trzykrotnie (lub użyj gotowego mielonego sera na sernik). Utrzyj razem z cukrem pudrem na aksamitnie gładką masę.

W osobnym naczyniu ubij na sztywno schłodzoną kremówkę. Dalej ubijając, dosypuj cukier waniliowy. Na koniec bitą śmietanę dodaj do masy serowej, delikatnie przemieszaj.

Warstwę biszkoptów polej połową rozpuszczonej czekolady. Nałóż połowę masy serowo-śmietanowej. Przykryj resztą biszkoptów i polej czekoladą. Na wierzchu rozłóż pozostałą masę. Tiramisu ozdób startą czekoladą i żelkami.

Dobra rada

Szykując deser dla malucha, zrezygnuj z maczania biszkoptów w kawie.

Błyskawiczny deser z żelkami przygotujesz na bazie białej czekolady. Rozpuść w rondelku dwie tabliczki z łyżką masła. Prostokątną formę wyłóż folią spożywczą. Wlej połowę czekolady, rozłóż kolorowe żelki. Zalej resztą białej masy i odstaw na kilka godzin do lodówki.

Jak zrobić blok czekoladowy?Interia Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas