Czekoladowe batony

Możesz dodać do nich te składniki, które lubisz najbardziej. Smakują doskonale!

Rozpływa się w ustach
Rozpływa się w ustach 123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Orzechy drobno posiekaj. Margarynę przełóż do rondelka, roztop. Odstaw, by przestygła. Do miski wsyp cukier oraz kakao, wymieszaj. Wlej przestudzoną margarynę oraz mleko, dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły.

Następnie do masy wsyp mleko w proszku, całość dokładnie wymieszaj. Masa powinna mieć gładką konsystencję, jeśli będzie zbyt gęsta - dodaj do niej kilka łyżek przegotowanej wody. Na końcu dodaj pszenicę, suszoną żurawinę oraz posiekane orzechy, wymieszaj.

Formę o wymiarach 17x26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę, starannie dociskając ją łyżką do dna formy. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc, by masa stężała. Schłodzoną masę potnij ostrym nożem na batoniki.

Rada: Pszenicę możesz zastąpić np. preparowanym ryżem. 

Przepis na zdrowe batoniki z żurawinąInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas